丁蟹效應

香港股市有一個我完全不懂解釋的X檔案式現象,叫丁蟹效應,自《大時代》播出後,次次有鄭少秋主演的劇上演,當地股市就跌到亂七八糟,香港同美國受影響尤甚,總之響邊度播邊度中招,股民就叫做丁蟹效應,至今原因未明。

里昂證券2004年關於丁蟹效應的分析報告

里昂證券搵兩位有CFA資格的分析員,「認真討論」(用高登文來理解)呢件事,當然法國人一向膠力強橫,在一個膠到同高登無分別的國家,證券行會對丁蟹效應認真討論,固然係佢地的文化(所以里昂證券至會有風水指數呢類膠嘢,法國人至會做),另一方面,查實對每一位投資股票的人,當丁蟹呢個人同跌市出現如此大的統計學關連時,儘管呢個關連無法找到任何合理理由解釋,但在作出投資決定時,卻無法撇除這風險因素不計。因為丁蟹這個人造成的風險,係確實在統計學上存在,過去發生過不一定會發生,但唔可能當再發生嘅可能係零。

結果今天恆指又跌接近百分之五,成六百幾點,丁蟹效應有可能係繼萬有引力後,另一個可以推測事情發展,但不能夠解釋的現象。小弟一向不愛走勢推測,但這個X檔案式令人費解的因素,卻是玩人唔駛本。

後話:本來在3月13日寫成的文,但一直不敢公開免得變成自我實現預言,但今天果然又跌過,只能說orz。

4 thoughts on “丁蟹效應

  1. 邪…真係邪…
    o個份分析報告既日期係2004年3月30日. 點知左到5年後, o係3月30日首播; 同一日又跌6百幾點喎!
    除左”邪”同”巧合”之外, 真係解釋唔到…

  2. 邪…真係邪…
    o個份分析報告既日期係2004年3月30日. 點知到左5年後, 佢做o個套”桌球天王”就係o係3月30日首播; 同一日又跌6百幾點喎!
    除左”邪”同”巧合”之外, 真係解釋唔到…

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.