外資走得嘞

中國當局用《反壟斷法》,否決咗可口可樂公司收購匯源果汁嘅交易,小弟可以講呢個交易係膠到無朋友。

1. 喺依家呢個世界銀行都估緊保唔到八嘅時勢,查實可口可樂公司願意照金融海嘯前計劃投資匯源,對中國有利無害,要保就業就難免要引進外資,再刺激內需。依家可口可樂公司無乜損失,但匯源日後點樣壯大自己我都想知。

2. 呢鋪最惡劣嘅結果係,連匯源咁嘅非戰略性產業,外資進軍都阻頭阻勢,正所謂你做初一,我做十五,中國日後想進軍外國的大資源公司,你估人地唔識用番法律招數玩謝你中國,結果咪同果次中國收購外國石油公司失敗嘅情況一樣。想買力拓,必和必拓等公司,真係等下世喇。

簡單嚟講,依家掌握中國金融同產業政策果班都係一班盲毛嚟,如果以為中國係經濟救世主,我祝果啲人好運。

6 thoughts on “外資走得嘞

  1. 石油是戰略物資,果汁似乎還不是民生物資呢.
    666獸以貿易控制世界,咋型的背後有其hidden agenda啩?

  2. This further proved Robert Gibbs’s statement that “There is no safer investment in the world than in the United States”.

    Compared to China, of course.

    匯源日後點樣壯大? We are going to see some even more interesting stuff for making juice.

  3. 好明顯,部分做決定的已從股市中賺一大筆。真是一分好工,額外收入加被人睇成“民族英雄”。香港啲官拍馬都追唔上。

  4. 最慘係記者街頭訪問,D人都竟然話收購會損害民族利益。唔知係因為太世故定真係信。

    唔係做飛機大炮,又唔係通訊高科技,收購賣果汁既都會影響民族利益﹖
    你話外資要收購「黃老吉」就話o者…… 😛

  5. >飛機大炮…通訊高科技

    這些科技好像是大陸要揾俄羅斯幫手,賣點俾它,或者是它派去美國的喪屍要去偷的東西喔!怎末倒過來說成美國要收購它的軍事科技?

    港媽呀,港媽!

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.