硬膠少年軍訓累事

香港蘋果日報:三 人 曾 在 黃 埔 軍 校 爆 TATP

本來年青人有好奇心是好事,但這次出現有人私下研製TATP出事,就很明顯那些在中小學軍訓計劃,應該立即叫停。

現時香港各大中小學所謂軍訓計劃,根本是希特拉青年團(Hitler-Jugend)的中國共產黨版,希特拉青年團當年成立的目的,就是扭曲童子軍的作用,不是訓練紀律,而是訓練愚忠軍人,因此,有一些不應該在童子軍出現的訓練項目,例如搏擊,以至炸藥、槍械、政治意識形態等訓練。如果要訓練紀律以及獨立自主,英國式的童軍訓練非常足夠。


希特拉青年團,在1935年於中國所建立的營地,聯邦德國政府檔案館向維基媒體基金會提供照片

過往希特拉青年團有沒有搞出膠,小弟未有深究,但當年德軍訓練精良是有名的,至少不會出現拿炸藥來當玩具玩,甚至容許小部分人偷運TATP的膠事。但中國人民解放軍的軍紀是怎樣的軍紀?作為聯合國安理會五強之一,中國人民解放軍可能是裝備、軍人素質、將領戰略理論水平、內部管理等等最差的一個,試問這樣搞出來的軍訓,怎可能令初中生意識到炸藥的危險性?

由政治角度,以至由安全角度,甚至公共安全角度,現有各大中小學的少年軍訓必須停止。現在我開始明白,為何土共會搞出進攻美國領事館都可以當訓練內容的膠事來,這幫人的安全意識之爛,真的吾不欲觀之。

後話:坦白說,TATP甚至不應是正規軍隊應有訓練內容,因為TATP不穩定,並不適合正規作戰,只有恐怖分子打「超限戰」,才會學用TATP,由這一點來看,解放軍部分不負責任的將領,似乎不斷私下訓練「超限戰」技巧,教導恐怖主義攻擊手段,完全捨本逐末,香港家長們應該考慮清楚,這類軍訓是否值得參與。

9 thoughts on “硬膠少年軍訓累事

  1. 香港以前都有青少年軍訓,玩ge野比童軍多,個一個係義勇軍少年團,我都有個舊同事做過。

    不過玩都咁膠,真係少見。

  2. 網主好似搞錯左:(1)TATP係班細路偷運上去,唔係好關解放軍事,(2)班細路居然可以係軍校私自玩炸藥都無人知無人理,我想知呢個係乜野軍校?簡真連中學Chem Lab都好管理過佢。

  3. To Adrian:

    是小弟搞錯了,班細路敢偷運上去仲大膽了,那是很重罪的。 不過中國互聯網這麼多TATP製作資料亦未免太orz。

    那間軍校是黃埔,我不希望是真,國民黨年代的黃埔軍校是舉世聞名。

  4. 1. 當年義勇軍少年團可以燒槍,不過我朋友就冇話畀我聽有教整炸彈。XD
    (佢仲試過深夜跟住正規軍睇人捉II)

    2. 黃埔依家應該只係一個招牌,同少林寺冇乜分別。

  5. 這張照片十分珍貴,再一次提醒我們真的事實:

    國共兩黨都痛罵納粹,但有相為證,國民黨和希特拉關係,至少在三十年代,相當密切,當時街上掛滿希特拉和墨索里尼頭像,有黨員亦稱蔣是中國的希特拉,藍衣社照抄德國;共產黨上海城管也曾穿著有納粹花紋的服裝

    共產黨的徵兵制和國民黨的不同,但入伍後的內容一樣:鼓勵打鬥以及政治教育

    不過,英國式童軍的意識形態也受到一定批評,詳見維基(en)

  6. To collapsar,

    說算“國軍“依家政治教育包括反攻大陸,我都唔覺有乜問題,雖然你可以話佢地out dated。因為中華民國領土係憲法上包括中國大陸,依家俾中共佔領,槍頭唔對中共,唔通好似六四對咁自己學生?如果修改憲法,領土唔包中國大陸,中共又話中華民國台灣政府搞台獨。

    至於英國式童軍意識形態問題,呢個世界有好左仔,無政府主意者,佢地真係食飽,等屎痾。

    世界上大部份國家,唔理係回教,定係佛教國家都有童軍,係只有中共國,蘇聯呢一d國家無…..

  7. To collapsar:

    在入侵波蘭之役,蔣緯國是以德國國防軍陸軍少尉身份參與,隸屬山地師,有指揮坦克部隊經驗。相信蔣緯國是極少數由納粹德國,轉投盟軍陣營的將領。

    (當然他對美國了解當時德國陸軍的訓練和戰略有相當大的貢獻)

  8. 都講啦,國民黨時期黃埔軍校係好有名的,但今時今日係共產黨的中國喔,對同國黨有關的歷史及事物都仲好忌憚囉,上去廣州睇下那里有幾殘舊,就知究竟那里的所謂軍訓係咪真係教玩TATP咁顛。 我在廣州讀書時都要去軍訓,最勁咪係玩下射靶,屬于愛國主義教育的軍訓全程都悶到嘔,最中意夜晚叫醒人跑步搞到大汗淋漓又唔準再次沐浴格硬叫你訓,叫你在太陽下企幾個鐘諸如此類,咁樣叫軍訓咩?真係同教人點在荒野環境生存同打獵的訓練差天同地。共產黨自己唔驚?肯教玩炸藥?炸咗自己先就有份。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.