終歸是TD-SCDMA信心問題

大行紛唱淡 中移挫逾5%
2009-03-21
(綜合報道)(星島日報報道)中移動(941)前日派發去年度成績表,純利達一千一百二十八億元人民幣符預期,雖然昨日公布二月份新增用戶止跌回升,但市場仍憂慮中移動高增長期已過,競爭有加劇之勢;而坐擁一千八百億元淨現金仍不增派息,更令投資者失望,昨日被多家大行唱淡,並以近全日低位收市。

由於市場憂慮中移動高增長期已過,多家證券行都看淡中移動,高盛及德銀發表報告認為,有調低中移動業務數據預測壓力,高盛更將中移動目標價由七十元降低至六十八元,高盛所指中移動派息率只有四成三,較市場預期少,而未來的資本開支又較預期多,加上TD-SCDMA未來三年只會有約三千萬客,較工信部預測三年有五千萬客的目標低,加上競爭加劇,令中移動今年手機補貼大增至一百二十億元人民幣

我可以咁講,如果中移動依家拎到係WCDMA牌照,我諗班大行係唔會咁唱衰中移動。

如果中移動手持係WCDMA牌照,單係手機補貼都未必要大增到一百二十億人民幣咁多,依家Sony Ericsson第一季稅前虧損成3.4億歐元,中國3G市場睇起嚟夠大,至少可以消化部分存貨,Sony Ericsson一定係其中一間手機生產商同你搏老命在中國擲走過氣型號,分分鐘就係成堆存貨在中國傾銷,當各大手機商要傾銷存貨果陣,咁手機補貼已經減咗好多。之後各大基建設備商,又會好平咁推出俾現有中移動網絡用的升級設備,資本開支亦都會低好多,依家TD-SCDMA係新技術,手機供應商少,亦不會同你減價,之後果堆設備又係新嘢,一定又貴而且唔少騎呢嘢,而且咁多民工失業,Prepaid客仔又會無咗一堆,中移動不減派息都唔得。

所以講嚟講去,中移動股價的戰略關鍵係TD-SCDMA能否成功,大家投資中移動唔係諗住在一個中國土炮技術上落注嘛。賭新技術的前途,就係高風險投資,可以發過豬頭,可以慘過地底泥,除非你好有信心,否則遠離中移動係為你嘅身家著想。

至於中國聯通,因為中國聯通班管理層過往一路有膠力,大家睇聯通在香港竟然選廢到無倫的3(2G)都知得個膠字,我個人唔睇好中國,唔會投資中國聯通,但就算睇好,你都最好上深圳親身領略中國聯通啲服務掂唔掂先。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.