膠文仿作

以前小學成日有日句式仿作嘅無聊功課做,小弟又玩吓膠文仿作先:

「香 港 市 民 促 唐 膠 年 確 保 市 民 不 再 受 硬 膠 言 語 滋 擾
2009-03-25 HKT 18:09
香 港 市 民 對 於 再 有 9UP 汽 水 愛 好 者 在 立 法 會 派 發 煩 膠 表 示 深 切 遺 憾 , 他 們 要 求 唐 膠 年 盡 快 採 取 有 效 措 施 , 確 保 官 員 出 席 會 議 時 , 不 會 飲 完 9UP 汽 水 後 派 發 煩 膠 。
一 群 香 港 市 民 分 別 致 函 主 席 鼠 首 成 以 及 政 務 司 司 長 唐 膠 年 , 指 出 愛 好 9UP 汽 水 嘅 唐 膠 年、 特 首 曾 無 權 同 人 肉 MP3 林 公 公 經 常 在 立 法 會 亂 發 音 同 派 發 煩 膠, 令 市 民 受 到 言 語 滋 擾 , 立 法 會 官 方 紀 錄 並 無 記 下 特 首 公 然 飲 大 咗 9UP 汽 水 亂 發 音 , 搞 到 大 批 不 安 X 胡 亂 活 動。」

以下係原文:

唐 英 年 促 立 法 會 確 保 官 員 不 再 受 粗 暴 言 語 滋 擾
2009-03-25 HKT 18:09
政 務 司 司 長 唐 英 年 對 於 再 有 立 法 會 議 員 違 反 議 事 規 則 表 示 深 切 遺 憾 , 他 要 求 立 法 會 盡 快 採 取 有 效 措 施 , 確 保 官 員 出 席 會 議 時 , 不 再 受 粗 暴 言 語 或 行 為 的 滋 擾 。
唐 英 年 分 別 致 函 主 席 曾 鈺 成 、 內 委 會 主 席 劉 健 儀 及 財 委 會 主 席 劉 慧 卿 , 指 出 兩 名 議 員 在 昨 日 的 財 委 會 會 議 上 使 用 粗 言 穢 語 , 主 席 劉 慧 卿 並 無 即 場 提 醒 議 員 。

除咗膠文仿作,仲有乜好回應?津布巴韋總統夫人夠粗暴,又唔見你唐膠年出嚟抗議?

2 thoughts on “膠文仿作

  1. >>除咗膠文仿作,仲有乜好回應?津布巴韋總統夫人夠粗暴,又唔見你唐膠年出嚟抗議?

    講得好。此狗官正是見小不見大,正如孟子曰「明足以察秋毫之末,而不見輿薪...輿薪之不見,為不用明焉」

    無他,特衰政府的高官,既不識中國文化(當然不是中共那個「中國」,而是傳統所謂士大夫的品德修養),亦學不到英國人的思考模式及公正而平衡各方的處事;沒有道德標準只識玩弄程序,所以高官們往往只能做強權者手下的哈巴狗,顛倒是非黑白不分。

  2. 聽到無線話佢「多次表示關注」人地鬧官員,就覺得好笑。

    泛民過澳門不得入,由特首到李局長不是一樣「多次表示關注」嗎﹖
    結果係點﹖

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.