薄熙來談話有膠力


解 放 軍 被 殺   薄 熙 來 : 兵 來 將 擋
2009-03-23 HKT 18:56
重 慶 市 委 書 記 薄 熙 來 回 應 解 放 軍 被 槍 殺 案 時 表 示 , 任 何 城 市 都 不 可 能 沒 有 突 發 事 件 , 要 加 強 保 安 , 但 不 會 大 驚 小 怪 , 他 又 以 「 兵 來 將 擋 , 水 來 土 淹 」 和 「 魔 高 一 尺 , 道 高 一 丈 」 來 形 容 當 局 的 態 度 。
薄 熙 來 說 , 今 次 事 件 恰 恰 提 醒 政 府 要 將 治 安 工 作 放 在 首 位 , 他 強 調 重 慶 當 局 去 年 進 行 反 罪 惡 行 動 , 清 理 過 萬 件 累 積 案 件 , 檢 獲 數 以 萬 計 土 製 槍 枝 和 刀 , 今 次 調 查 過 程 中 , 亦 再 偵 破 以 前 累 積 的 案 件 。

他 又 說 , 當 局 目 標 是 經 過 幾 年 的 治 理 , 令 重 慶 變 得 更 加 安 全 。

我以為特膠政府官員鍾意發膠音,乜薄熙來貴為高幹子弟都會來發膠音呢一套。

兵來將擋,水來土淹的意思,係自己無乜好嘅應對方法,只好頂硬上,係唔係代表當局對現有局勢已經無晒符?魔高一尺,道高一丈仲膠,西藏人,以至農民咪認為自己係道高一丈,乜薄書記好想重慶人民實踐革命精神咩?

如果連溫家寶都好似薄熙來咁亂發音時,中共都係差唔多夠鐘。

2 thoughts on “薄熙來談話有膠力

  1. 邊個係「道」? 邊個係「魔」? 大家見仁見智

    相信多數人會認為同姓薄那位siebenkopf講的相反

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.