香港果然盛產膠人

政 府 稱 西 港 島 線 通 風 口 並 非 排 放 廢 氣
2009-03-31 HKT 17:20
立 法 會 鐵 路 事 宜 小 組 , 討 論 港 鐵 西 港 島 線 的 問 題 。
多 個 地 區 團 體 及 小 學 批 評 , 港 鐵 將 通 風 井 設 在 山 道 , 擔 心 行 車 廢 氣 , 影 響 附 近 居 民 及 學 生 的 健 康 。

運 輸 及 房 屋 局 副 局 長 邱 誠 武 表 示 , 明 白 居 民 的 關 注 , 但 強 調 , 通 風 口 並 非 排 放 廢 氣 , 而 是 作 為 地 底 車 站 大 堂 及 列 車 的 對 流 作 用 , 研 究 的 數 據 亦 顯 示 , 通 風 口 的 空 氣 與 路 面 的 空 氣 相 若 。

睇完之後,笑咗。

行車廢氣?乜港鐵有用柴油車嘅咩,電力驅動的EMU點有廢氣呀。如果勉強話有廢氣,咁你可以講我地人體呼出嚟嘅二氧化碳都係廢氣嚟嘅。

好心班硬膠區議員同社區團體,派少啲膠唔會影響你喺地球生存嘅權利。

2 thoughts on “香港果然盛產膠人

  1. 港鐵有工程用的柴油機車的….
    不過一天製造的廢氣隨時比山道那裡路邊的貨車噴出的廢棄還要少….

    反而通風口噴出的熱氣(就像寶翠園登山電梯經過的那個),還有噪音問題,更值得居民和議員關注….

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.