不如由旅遊業議會支付撤僑費用吧

誠如肥醫生所講,泰國好大機會已經陷入由前首相他信發動的政變,當局勢動盪成咁果陣,旅遊業界應該當機立斷,取消泰國團,並安排團員返港,唔好等到中國、香港、英國或加拿大政府的撤僑行動至出手,因為這次係連溫家寶都開會開到膠咗,都唔知搞邊科。

但董耀中佢講乜:


旅 遊 業 議 會 估 計 復 活 節 期 間 有 8 千 名 港 人 在 泰 國 , 總 幹 事 董 耀 中 表 示 , 日 內 出 發 到 泰 國 的 港 人 , 由 於 旅 行 社 已 付 訂 金 , 如 想 臨 時 退 團 , 要 向 旅 行 社 了 解 情 況 , 可 能 要 自 行 承 擔 損 失 。

香港旅遊界巿啲咁嘅Poor Guy,咁果八千名香港遊客真係唔慌唔Poor Guy,如果旅遊業議會唔立即要求成員協助旅客返港不另收費用,小弟建議,一旦撤僑,所有費用由董耀中同旅遊業議會承擔,不得轉嫁消費者。連人命都唔顧,呢班友為咗錢一定黐咗線。

4 thoughts on “不如由旅遊業議會支付撤僑費用吧

  1. 各位: 今日下午, 泰國政府已經頒佈曼谷已經進入緊急狀態, 我擔心黃衫軍會出黎同紅衫軍鬥打, 到時重亂!! 我已經同學校聯絡過, 所有係曼谷既留學生最好盡快返黎學校, 唔好再逗留, 我今次潑水節既行程已經告吹左!!! 阿比西未必會鎮壓但我睇唔出佢要落台, 加上泰皇會否再出面干涉, 老實講: 唔係好樂觀!!! 因為泰皇已經年老, 只要黃衫軍一出黎, 泰國就有難!! 所以現階段唔好再黎泰國遊玩!!! 重有, 盡快同航空公司聯絡, 唔好等包機啦!!! 我希望各位係泰國既港人, 有得走就好快d走啦!!! 我今次都會同學校商有關局勢情況, 因為真係好唔樂觀!!!

  2. 一而再,再而三,反映香港人對危機處理的薄弱以及無知。

    當然,對出身於戰地的人,那幾聲開槍鎮壓嚇不了什麼人;可是,對膽小如鼠而聞名的港人,為著韓農於灣仔街角示威就已經看成「恐怖活動」,我真的不明白為什麼他們不慬對向示威者開槍的泰國局勢感到心寒。

    全世界有在注視泰國的局勢,黃衫軍只要一發難,就會導致全國的內戰以及族群的撕裂。新聞說今天去泰國的旅行團,不聽政府勸告,如期出發,如果這些人出了什麼事,是否也要香港市民「埋單」?

  3. 看今早轉播的六點半新聞,星期一早上還有香港人因為旅行社不肯退團費而照跟團去曼谷。My God! 曼谷團團費幾多錢呀! 既然自己都感到危險,為何為了區區三兩千團費就揾命搏一鋪?

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.