寧贈外人,莫予家奴的土共邏輯

股海窮庭:咦?乜唔係寒蟬效應咩?──渣枝筆渣個咪的皇帝

呢次係脫苦海呢件土共膠人,第三次在這裡被小弟斬首示眾。

菲律賓雖然ban陶傑嘅理由好硬膠,不過菲律賓咁高調要對陶傑係有戰略目的,呢個戰略目的除咗香港菲傭嘅選票,仲有一點係南沙群島主權,因為陶傑篇文本來係恥笑土共憤青的偽民族主義立場,如果呢次中國外交部一啲表示都無嘅話,菲律賓日後係可以用嚟作為爭南沙群島主權的證據,唔好當菲律賓班友係傻至得。

不過,中共呢幫賣國賊,不嬲都係寧贈外人,莫予家奴,所以佢地絕對係內鬥內行,外鬥?一個不斷將國土出賣俾印度同俄國嘅國家,一個連日本侵佔釣魚台都無種出兵嘅國家,乜識嘅咩?軍隊用嚟殺學生,殺身為中國公民嘅西藏人就識,軍隊就係唔識打仗。土共係唔會放過任何抽水對付異己的機會,但真係要捍衛國土完整,捍衛民族尊嚴,佢地係絕對會第一個脫逃。

土共抽陶傑水,亦都暴露咗佢地係成棚賣國賊,我依家明點解陶傑會道歉,唔向英國政府求助,駛乜向英國政府求助,呢鋪用佢無咗菲律賓入境權,換來成班土共賣國賊浮上水,真係抵到爛,至少呢件脫苦海係其中一件。係囉,脫苦海真係咁民族主義嘅,點解從來唔見條友鬧過菲律賓政府半句嘅。

延伸閱讀:
林忌:陶傑、菲律賓與南沙群島

後話:依家呢班土共,對中共黨史了解差到近乎爛的地步,扮晒擦阿爺鞋之前,睇睇陶生係乜背景先,抽錯鏹水就唔好喇。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.