就嚟又刮龍捲風

在財金界,第二波金融海嘯幾時爆傳了很久,但爆發時間不單似乎越傳越前,而且看來那陣燶味越來越勁:

年初:大家相信美國的Credit Card default浪潮,會觸發第二波金融海嘯。

本月初:好多人傳六月到八月左右可能有大煲事發生,但無人講個明白。

前幾日:美國壓力測試結果外流,十九間銀行有十六間頂唔住,HSBC USA NA(唔只HSBC Finance)包括在內,詳情見孫柏文篇文。當然篇報導唔係乜新聞,HSBC USA NA成手衍生產品,一早講過,過唔到Stress Test搞到膠晒係正常。

之後HSBC香港裁走100個人Private Bank的人,查實其他銀行以小弟所知,Investment Bank同Private Bank兩大精英部門有類似行動係遲早問題,今日仲激,Freddie Mac個CFO在Fairfax,查實係好多在Washington DC返工的人,會住的地方自殺。點解要自殺?究竟有乜大鑊會爆,真係我都想知。

隨時突然刮大龍捲風都唔知,最好唔會呢排刮風,總之,形勢未定之前,就唔好咁老定。但如果你係HKD33 – 60左右買HSBC的人,係時候離場走人,記住,喺股市,賣咗股票後啲錢至係你嘅。派彩未作實,你都未叫賺咗。


發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.