由X建聯負責康泰團友撤僑費用吧

康 泰 不 取 消 泰 國 旅 行 團   今 明 兩 日 約 16 團 如 常 出 發
2009-04-13 HKT 11:19

曼 谷 示 威 者 再 擲 石 油 彈   記 者 要 穿 避 彈 衣
2009-04-13 HKT 11:22
部 份 反 對 派 示 威 者 , 早 上 在 路 口 與 軍 隊 對 峙 , 他 們 不 時 投 擲 氣 油 彈 同 石 頭 , 並 且 燒 車 胎 , 軍 人 一 度 敲 打 盾 牌 警 告 , 雙 方 在 談 判 後 , 氣 氛 暫 時 緩 和 。
部 份 在 現 場 採 訪 的 記 者 , 配 戴 了 頭 盔 及 避 彈 衣 。

當曼谷已經爆發街頭混戰,記者要著避彈衣果陣,康泰竟然16團泰國團如常出發?康泰旅行社老闆黃士心個腦生響邊度?

不過唔奇怪,黃士心係X建聯現任中委,依家角逐緊監委

約有十五名原中委會成員不再角逐連任,當中以早前已表示不再角逐副主席一職的葉國謙,以及上屆已由常委會淡出的陳鑑林和黃定光,此外也有少於十名地區支部主席也沒有再次參選。多名資歷頗深的原中委會成員則轉為參選監委,包括西貢區議會主席吳仕福、律師方和、前立法會議員李國英、鄧兆棠,以及康泰旅行社董事長黃士心等。意味著民建聯新一屆中委會,一定會有多名「新血」加入。
香港大公報3月19日報導

如果呢16團香港人硬膠咗,責任邊個孭先?仲駛講?由成功爭取香港團友在曼谷搞到一鑊泡的X建聯負責,呢次X建聯成功爭取嘅嘢,「成果」必歸於X建聯。

14 thoughts on “由X建聯負責康泰團友撤僑費用吧

  1. “本港仍有多團如期出發赴泰國
    2009-04-13HKT12:37
    黃翠芝報道
    泰國局勢緊張,但今早本港多個旅行團仍如期出發前往當地。
    有旅客表示,因為未能退團,所以選擇如期出發;亦有人擔心安全問題,感到掃興。”

    既然未能退團, 即根本係無得選擇, 旅行團有負上所有安全問題既責任

  2. “永安取消前往泰國10個旅行團 團友可退回團費
    2009-04-13HKT10:55
    永安旅遊行政總裁梁港蘭表示,基於泰國局勢的變化,旅行社會取消今日、明日和後日合共10個前往當地的旅行團,約300人受影響,旅客可全數退回團費,或保留團費參加其他旅行團。
    梁港蘭說,這個安排考慮到旅客的安全。她又說,現時旅行社有20個旅行團、約600人在當地,全部人士都安全,而行程亦沒有太大改動,當中大部分團友會在今日和明日返港。”

    永安取消左

  3. 我希望各位千祈唔好黎泰國, 因為政府可能會宣佈今晚或者明早通往曼谷既高速公路會封閉!!! 我今日已經離開左曼谷, 我已經安全啦!!!

  4. “李少光說,根據業界提供資料,現時有約1500名港人在當地,今晚和明日返港的旅客,已經確定有機位。假如有其他港人訂回港機位有困難,政府會與航空公司聯絡,要求增班次或機位,亦不排除包機的可能性。”

    今次唔該, 諗定點收錢/追數先比人上機

  5. 今日香港電台都訪問左一位泰國嘉賓

    佢話無論紅衫黃衫都有職業示威者, 即係至少有部分係有收錢

    佢就覺得而家要等一位兩方都接受既第三方人選出來先得

  6. 我認為其中一個利益重點係城鄉差距,他信唔係只會亂開白頭片同行賄,而係真係有做少少修穚築路,有少少貢獻。相反,班法官/皇親/精英/中産就好睇唔睇鄉村人,黃衫軍甚至要求唔畀鄉村人投票。就算他信死左,呢個利益爭拗都停不了。

  7. To: 麥當勞

    只要有人係他信既戶口(當然要避開調查)攞到錢就得啦!! 依家曼谷情況, 我係好清楚, 尋晚已經開始掟汽油彈, 依家曼谷市中心所有商店已經關門, 遊客開始提早離開泰國, 有機會再封路!! 另外, 依家無咩車可以進入曼谷, 有出無入!!! 我今日先至走得出曼谷!!!

  8. To: 麥當勞

    正是, 農民係泰國係一大支柱, 但城市人就睇唔起呢班人, 他信在位時係俾農民睇醫生只需要俾30泰銖就得!!! 呢樣野係令好多農民受惠, 但問題係佢頂撞泰皇先至係重點!! 如果佢返黎, 問題只會變得更複雜!!!

  9. 這次第一間取消出團的就是永安,還是永安最有良心!  

    康泰、東瀛游那些不見軍隊開火都不容許客人退錢,離X曬大譜!!!這樣根本是強迫客人在政府發出了旅遊警告時到一個危險的地方去,既沒良心只顧錢,還不顧及自己員工的安全(領隊更危險啊!)!!!!!!  
    這些是甚麼大企業?!  

      

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.