英國版Kit Kat回歸

有細心發現超級市場賣的Kit Kat朱古力手指及廣告,都知道雀巢決定在香港恢復售賣由英國製造的Kit Kat,取代昔日由中國廠房製造的版本。

本來有不少Kit Kat迷早就死了心,放棄了這隻朱古力,因為中國製造版本牛奶沒這麼香濃,也沒那麼脆,口感差了那一點便是那一點,寧可買日本版都不買中國版。

而三聚氰胺毒奶事件,更是致命打擊,誰敢讓小孩子吃有毒奶的朱古力,家長一定不容許,這樣一來,中國版Kit Kat還有什麼市場,加上英鎊急跌,入口英國版Kit Kat也不見得會大幅提升售價,造就了英國版Kit Kat的回歸。更何況,香港本來就有好一批死硬親英分子,就是要吃英國貨。

小時候吃Kit Kat那種熟悉味道回來了,至少朱古力夠濃夠香先,雀巢千萬不要再讓中國版Kit Kat回來,怕怕了。

13 thoughts on “英國版Kit Kat回歸

  1. The advertisement emphasises “Made in the UK”. Eleven years after the handover, we still miss our real motherland.

  2. 你地真係對英國朱古力情有獨鐘,哈哈。
    Kit Kat 主要食朱古力,Jack-Club橙餅主要食餅,如果兩個優點加起黎仲好食。
    不過世事永遠冇完美,只能夠兩個一齊食啦。
    英國版朱古力始終原汁原味,英國d鮮奶比香港純滑濃郁好多,現時香港鮮奶能夠同英國差唔多嘅係十字牌,牛奶公司都走晒樣。
    仲有一個樣野,香港人同大陸人最大分別係,英屬香港大呢d,由我地父母果代開始已經好鐘意食朱古力。大陸人係好少食朱古力架,因為佢地話唔鐘意呢種甜中帶甘嘅味道。
    英國版朱古力,我去超級市場買就隨手可得。

  3. 其實係kit kat製造商衰,擺明對市場不尊重,因為知道香港冇什麼管制可言,所以比平野佢都唔會有事,定係大陸當地製造商落格呢,為左少少錢埋沒良心就騙kit kat呢?

  4. 其實如果有得揀嘅話我地都唔會用中國野,可避則避。可惜商家往往係睇錢做人,而唔會好似我地平民百姓咁,杯葛我地討厭嘅國家出產嘅貨。不過講 chocolate,我都係鍾意食名廠嘅 dark chocolate,好似 Godiva 咁。

    ps.我想問香港嘅 Cadbury’s Chocolate 喺咪都係英國製造?

  5. yeah!Kit kat 終於有返UK版啦~!

    三年前, 我已經完全放棄雀巢在膠國生產的朱古力, 因為得陣油味同一陣又怪又羶的味道, 完全冇可可的香味! 根本就唔似食朱古力。

    雀巢自從melamine事件之後, 仍然唔知死~奶源好多都係膠國奶! (eg. x花淡奶, 練奶同部份奶粉)

  6. 我兩個月前食過大陸版既kit kat(食埋牛奶朱古力同花生味), 嘩! 甜到你呢…唔敢再食.
    之後o係兩日前食返UK(即係我地既祖國)版, 我敢肯定大陸版實冇得比!

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.