人民力量班友想搞到香港出現種族及宗教騷亂?

人民力量班友,喺回教設施門口,喺度掛耶穌有關嘅嘢,本來己經係好惹火。如果佢當選議員,我唔知有乜膠事發生。

人民力量以往係唔係搞亂香港,我唔知,但呢條黎家朗,大家千祈唔好選佢,到時真係爆發政能量,不過係宗教同種族衝突嘅能量,你玩唔起。


13 thoughts on “人民力量班友想搞到香港出現種族及宗教騷亂?

  1. 嚴格嚟講…..
    伊斯蘭教同基督教都承認 “真主” 同 “上帝”係同一個神, 可蘭經也句括舊約聖經
    但翻查舊約提及阿伯拉罕嘅兩個孖生兄弟 – 以撒同雅各, 不單出世時細佬拉住大佬隻腳, 提到將來必定各走各路, 更要世世代代的爭鬥。呢兩兄弟引伸出嚟就係今日嘅阿拉伯人同以色列人
    所以兩者係存在矛盾的。只是香港的回教佬主要屬遜尼派, 講求包容, 所以先無事發生, 但唔代表咁樣挑機法就係正確、無事

  2. 我又覺得唔好講到D Muslim 真係咁小氣,係門口放張Christian banner 都會變成挑釁。通常係extremist, fundamentalist先會覺得咁就係挑釁。大部分Muslims,特別係 secular 地方既,係唔會咁反應過敏既。

  3. 事無大小踩場挑釁成習慣,不知不覺就玩膠踩中種族地雷都唔奇,咪以為呢個世界個個打不還手罵不還口。

    選到至算啦,怕且成功爭取壯大土共保皇黨,做二線db仔,就大有可能實現。

  4. It isnt a criminal offence in Hong Kong, but IT IS A CRIMINAL OFFENCE IN SOMEWHERE LIKE MALAYSIA AND SINGAPORE!

  5. 咁樣放係度唔算係挑釁,除非佢地整一大班基督徒出黎圍堵穆斯林嘅地頭,咁就好難講矣。

  6. 呢度應該係友愛邨,呢條蛋散準備係去搞蔣月蘭,呢區上屆贏得好少票,條友擺明就喺幕後幫民建聯條曾憲康攞議席

  7. 請問 Martin﹐ 喺回教設施門口擺個牌宣揚耶穌基督有乜問題?

    香港地方小﹐如果唔可以喺回教設施門口擺﹐要離開幾遠先得?

    其他宗教喺香港可以和平共存﹐點解一講到伊斯蘭就要避忌?

    如果個牌擺喺間佛寺道觀前面﹐又會唔會覺得個牌惹火?

    係唔係回教有特權?

  8. alvin: 開首已經回咗帖, 觀念上唔重覆
    宗教同種族從來都係人類世界突如其來的炸彈, 遜尼派平和唔低表可以亂嚟!
    再者, 不同宗教信仰之間的相互尊重同包容, 其中一個大原則就係唔會响對方地頭 “宣示主權”。呢個係多元文化國度裡面各方都清楚要堅守嘅原則
    但可笑的是香港的耶撚就自以為是, 郁啲就拎聖經、撻上帝朵出嚟指手劃腳, 我已經唔講蔡X森, 日月光社呢啲耶棍 (耶撚政棍)組織
    EVEN 人民力量 / 選民力量班友係柒, 政客為求選票議席, 做所謂地區工作擺街站係需要, 但唔睇清楚地方環境亂咁掛嘢, 柒到呢個地步就真係無嘢講架啦

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.