何君堯亂嗡廿四

雖然我依家人喺新加坡,但香港啲膠事膠到,唔出嚟講都唔得。

副 總 理 李 克 強 到 訪 港 大 期 間 , 有 學 生 被 警 方 推 往 後 樓 梯 , 律 師 會 會 長 何 君 堯 認 為 , 如 當 時 無 合 理 理 由 , 或 力 度 過 大 , 也 可 能 構 成 非 法 禁 錮 。 他 指 有 關 電 視 片 段 令 他 不 安 , 但 強 調 不 清 楚 細 節 , 如 學 生 不 滿 , 可 向 監 警 會 投 訴 , 亦 可 採 取 民 事 法 律 行 動 , 如 申 請 不 到 法 援 , 律 師 會 可 提 供 協 助 。
對 於 大 律 師 公 會 質 疑 警 方 在 麗 港 城 設 立 核 心 保 安 區 , 何 君 堯 表 示 , 公 安 條 例 賦 予 警 務 處 處 長 很 大 權 力 , 必 要 時 可 限 制 民 權 , 但 必 須 合 理 , 如 因 為 示 威 聲 音 「 唔 啱 聽 」 而 作 出 拘 捕 , 便 是 不 合 理 。

相信非法禁錮,以及關連嘅普通襲擊,己經無乜疑義,係睇實際上點告,雖然我係極力主張私人檢控。但麗港城果段,何君堯簡直亂嗡。

(1) 警務處處長如合理地認為, 為維護國家安全或 公共安全、 公共秩序或 保護他人的 權利和自由而有需要,
可按其認為合適的 方式, 對所有公眾聚集的 進行作出管制及指示, 並指明公眾遊行可行經的 路線及可進行的 時間。
(由1997年第119號第3條修訂)

公安條例膠,但公安條例俾警務處果個權力,係有公眾遊行或者公眾聚集至可以用,麗港城居民喺自己屋苑度著平反六四嘅衫叫公眾遊行或聚集?乜嘢Goodest logic嚟㗎?

至於李少光話壹週刊係垃圾,人地壹仔係人贜並獲,有圖有真相,證明警隊由香港統監府指揮,人講垃圾,你又學人講垃圾,李少光真係完全係垃圾。


5 thoughts on “何君堯亂嗡廿四

  1. 必先自侮 , 然後人侮之 , 完全垃圾已經係成個特衰政府的統一口徑 , 可能第日輪到林閹人, 禿鷹憎錄音學舌 , 播多幾次 .

    九政府硬係要玩膠要福佳 , 硬係要與民為敵 , 點解唔成全佢 ?

  2. 講到何君堯 , 撇開鄉事保皇個人背景唔講 , 律師會檔野的腰板立場 , 長年信唔過 .

  3. 用 Chinese Logic 基本法沒有說明條例不適用於私人地點, 即是話適用?
    有些人對大律師及其制度恨之入骨,遲早取消此制度或上終審庭的一定要有北方指定資歷。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.