後市睇歐洲食飯多過睇美國?

因為大家仲睇標普今晚對聯邦政府以下美國政府機構credit rating睇法,同埋惠譽以及穆迪會否跟進降grade(因為有唔少程式買盤係要惠譽同穆迪是但一間都降grade至會發作),所以今日香港上午時段同中國有關嘅股票食瀉藥,澳洲債券同澳幣被人係咁買入(程式買盤作怪,果啲要S&P AAA Rating資產作擔保嘅product同US T Bill/T Bond 轉澳洲政府債券),而下午HSBC Holdings plc收復失地,跟手法、英、德股市做好,港股亦跌幅收窄。

大家睇到HSBC依然重磅,而香港個市可能要睇歐洲食飯,因為歐洲央行入市買意大利、西班牙國債,阻止eurozone嚟劑大default,所以HSBC被睇好。

只不過正如泰唔士報今日社論講,如果歐洲hihi就真係hihi,加上美債咁玩法會影響中國,睇嚟乜都唔做,或將避險資金挺進加拿大可能比較好(唔好澳洲,澳洲紙太高,亦同中國關係太密)。


One thought on “後市睇歐洲食飯多過睇美國?

  1. 油價下跌, 對加元匯價不利, 要留意. 美國佬今次真的好毒. 竟然將自己的Credit Rating 去這樣玩. 不過, 這些評級機構根本沒有公信力可言. 全是美國政府的打手而已.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.