外傭居港權申請權案:正常判決


外 傭 居 港 權 案   高 院 裁 定 入 境 條 例 違 反 基 本 法

2011-09-30 HKT 12:16
首 宗 外 傭 爭 取 居 留 權 案 , 高 等 法 院 裁 定 , 涉 及 的 入 境 條 例 違 反 基 本 法 , 至 於 原 訴 人 能 否 獲 得 居 港 權 , 就 需 要 自 行 向 入 境 處 申 請 , 核 實 是 否 符 合 資 格 。
法 庭 會 在 下 月 審 理 同 類 兩 宗 案 件 時 , 再 處 理 「 以 香 港 作 為 永 久 居 留 地 」 的 法 律 觀 點 。

行 政 長 官 曾 蔭 權 對 判 決 表 示 失 望 。 政 府 說 , 正 研 究 判 詞 , 今 日 稍 後 會 向 公 眾 交 代 。

原 訴 人 一 方 對 裁 決 感 到 高 興 , 但 有 心 理 準 備 政 府 會 上 訴 。

有 學 者 指 出 , 判 決 未 必 會 令 到 大 批 外 傭 申 請 成 為 香 港 人 。

小弟唔知特膠政府係唔係想賴貓到人大釋法(係亂釋法),但如果外傭都無權申請居港權,咁黃世澤絕對係會香港出世,住咗三十幾年,然後被驅逐出境,亦即係BN(HK)A 1997通過果陣,予想嘅惡夢成真。

香港有班華裔印尼人,喺1972-1973年期間嚟香港,由於中印無大使館,中國唔可以發出中國護照俾佢地出境,因為呢班友唔係中國國籍,就發咗「公民入出境通行證」俾佢地出嚟(依家改咗名做中華人民共和國入出境通行證,香港人會喺回鄉證唔見咗果陣用嚟出境,但其餘人等用呢張嘢落嚟香港,十之八九無咗中國國籍),標誌香港過境,目的地係印尼。但印尼唔俾佢地返嚟,因此滯留香港,一滯滯夠三十幾年,結婚生仔乜都有。

如果根據反對外傭申請居港權人士嘅邏輯,咁我呢個過境過夠三十年嘅人,係咪要立即驅逐去我有永久居住地嘅地方,好似我咁,咪即送去倫敦囉。

好似白富鴻(衛城選區土共候選人)、張翼雄(半山東選區土共候選人)呢啲hihi,蝗蟲坐救護車生仔唔見佢篤爆,果鋪係我篤爆,然後余大狀拎上去立法會質問,但外傭居港權就扮晒維護香港人,呢啲咪政棍囉。如果我呢啲一生出嚟係為咗過境嘅友仔,咁我究竟有無居港權咁呢,呢班土共政棍。

香港好多少數族裔,都係一啲奇怪歷史原因下成為永久居民,依家有班土共想搞人大釋法,擺明係破壞香港法治,煽動民眾盲目對付公民黨,同埋喺香港實施種族清洗。可能一夜之間,幾萬人,甚至幾十萬人因釋法無咗HKID,依家大家明白,點解要通過BN(HK)A 1997。




17 thoughts on “外傭居港權申請權案:正常判決

  1. 齋睇無線新聞睇唔出問題的重要性,好多無知走去反對外傭有居港權,以為瓜分佢地的權益。諗深層,人數唔係想象咁多,大陸落來執行政治任務的咪仲多,再諗深層,攻擊面係唔係無線講得咁集中。扯開少少,外傭都係人喎,點解佢地唔受最低工資保障、退休金呢?做左香港人責任係唔係更大呢?大陸有共產黨無限資源,菲律賓有嗎?只要控制到係香港消費,香港又有生產線甚至加入生產線,咁就可以改善香港經濟。現在係香港的資源係俾不事生產的蝗蟲駛晒。

    追根究底,菲傭居港權只係個騙局晃子,分化我地,浪費我地的時間,最重要共產黨想籍依次機會,削弱香港的優勢,想令中國文化窒息,佢不騮都想,可能受到其他國家影響,似乎尚未成功。我地點樣令香港更吸引人,點樣提高全人類的質素,就更加緊要。我都費時同無知鬥嘴,做好自己就可以感化佢地,身教好過言教。

    我支持黃兄。少數族裔對提高我地的生活素質功不可抺。

  2. 仲有今次班無知係因為保護香港先會出錯,我地要堅定,佢地先會信我地,而唔係抱怨佢地。

  3. 大家睇下判詞,人地仔大女大(向海外),向菲律賓有樓有淨水廠生意.
    唔好睇死人地一定黎攞福利

    29. The Applicant was born in the Philippines in 1952. She is a Philippines national. She married a Philippines national in 1974 and they have five children. Her husband and four of her children are still residing in the Philippines. The youngest of her children was born in 1984. Her eldest son resides in Ireland. She and her husband jointly owned a property in the Philippines. She had also owned a mini store and a purified water business in the Philippines.

  4. nightingalelin:
    會用腦嘅, 就唔係香港人啦
    亦解釋到土共之所以打菲傭打咁行, 就係等香港人條直咇腸入面暫時無咗「蝗蟲產卵」呢一件事
    而唔提修運用基本法159條權力修改24條, 亦係因為修改咗24條的話, 連個「蝗蟲產卵」大計都會無埋。所以班港共仆街堅持要釋法囉

  5. 有幾個point想講:

    1. 唔可以因為佢地對香港有咩影嚮, 而抉定俾唔俾居港權佢地!! 因為佢地有權利咁做, 唔俾佢地申請居港權, Court已經judge左係違法! 想唔想俾一回事, 應唔應該, 合唔合法係另一回事!

    (題外話, 如果佢地個個都好有錢, 咁大家係咪就變相歡迎佢地有居港權呢? 同一時間, 大家覺得佢地對係香港咁多年, 對香港有咩壞處/好處? 有冇對香港做過d咩衰野/好野?)

    2. 點解大睦d蝗蟲不停黎香港就得而佢地唔得? Discrimination of Lineage? Racism?

    3. 如果最後政府敗訴, 班膠官又真係咁x膠去玩人大(亂)釋法, 香港個朵一定臭晒!

    4. 如果真係要玩釋法, 咁香港既司法獨立就會一夜崩潰!

    5. 點解咁容易就可以亂咁去釋法而誓死唔可以改基本法第24條?

    6. 轉個角度諗, 30/6/1997或之前出世既香港人可以諗下自己原有既居英權同埋full British Citizenship俾英國政府無理剝奪! 法, 理, 情上, we have a right to have it but, we all are betrayed by the UK Government, 就係因為racism同一d political factors…兩個情況好相似!

  6. Hi Martin, I am now in the UK. I do have my parents’ 公民入出境通行證 with me here in the UK. Is there anyway I can get the CCP to prove that my parents did not have Chinese nationality so that i can apply for BC until BNA 1997?

  7. 馬田兄, 可以幫小弟過目一下嗎?

    好簡單, 今次事件同日本福島核泄漏有相同之處。當年設計師及建築師有預計到地震, 但無預到有海嘯…..
    咁責任在於營運核電廠既人?定係設計師及建築師呢或者審批呢個興建核電廠時任既日本政府?

    基笨法係中共寫既, 錯漏百出。俾人利用,法官同律師要係按呢個憲法去審理司法覆核。如今結果未如人意(包括我在內), Yan Chan我同你一樣唔鍾意香港好似無掩鷄籠咁亂俾人成為香港人, 今時今日, 責任屬立法既一方? 還是只係令法律合乎憲法既一方有責任, 當中既道理, 不言而喻

  8. To Nathe:

    依家你父母持乜護照?

    理論上,公民出入國境通行證,唔計回鄉證case,係無中國國籍或國籍衝突嘅友仔至攞得。

  9. Out of convenience, they applied for HKSAR passports (as their CIs no longer work) and got them but they only applied using their HKID. But the 公民出入國境通行證 stated that they were Indonesian Chinese, going to indonesia via Hong Kong.

    i wonder if i need to go back to HK to do it? Would HK immigration office treat me like an idiot?

  10. 今次既評決係因為入境條例中,同基本法有相抵觸。而基本法可以話相等於一個國家既憲法(你可理解為天條),係法律應合乎其相條文(既基本法第24條)

    第二十四條
    香港特別行政區居民,簡稱香港居民,包括永久性居民和非永久性居民。

    香港特別行政區永久性居民為:
    ( 一 ) 在香港特別行政區成立以前或以後在香港出生的中國公民;
    ( 二 ) 在香港特別行政區成立以前或以後在香港通常居住連續七年以上的中國公民;
    ( 三 ) 第( 一) 、( 二) 兩項所列居民在香港以外所生的中國籍子女;
    ( 四 ) 在香港特別行政區成立以前或以後持有效旅行證件進入香港、在香港通常居住連續七年以上並以香港為永久居住地的非中國籍的人;
    ( 五 ) 在香港特別行政區成立以前或以後第( 四) 項所列居民在香港所生的未滿二十一周歲的子女;
    ( 六 ) 第( 一) 至( 五) 項所列居民以外在香港特別行政區成立以前只在香港有居留權的人;

    今次佢地係司法覆核第四項,入境條例當中唔俾D 家傭係「法律上」一定唔會合憲(合乎基本法內所述) ,故此次判決係正常不過既結果

    錯不在律師黨,因為律師不應任何原因唔接case。「咦, Alex 你咁幫住賓賓同公民袋」非也,相像一下如果有朝一日你有D 好sensitive 或controversial既case 律師唔接你會點?

    明顯,中央政府不諳普通法制度,最好根治良方為市民要求香港政府向中央申請修改基本法…而絕非亂up 當秘笈既「中大”識”法」

  11. To Nathe:

    你返香港,改晒父母啲出生地資料,你同你父母都唔係中國公民。如果你做咗呢步,喺英國提出BN(HK)A 1997或BNA 1981 Section 4B申請,然後做BC吧。

    英國Border Agency班友,會幫你去信香港入境處,要佢地prove你唔係中國公民。

  12. To Martin,

    Thanks for your response!

    Update: My mother’s status was 僑眷 and my father’s status was Indonesian 華僑.
    What does it mean?

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.