新亞洲金融風暴打到嚟

南 韓 債 務 違 約 風 險 急 升   CDS 溢 價 超 法 國

2011-09-25 HKT 15:17
受 歐 美 債 務 危 機 影 響 , 南 韓 的 債 務 違 約 風 險 大 增 , 當 地 銀 行 的 信 用 違 約 掉 期 (CDS) 溢 價 持 續 上 升 , 甚 至 超 過 銀 行 信 用 評 級 被 下 調 的 法 國 。
南 韓 聯 合 通 訊 社 引 述 銀 行 業 消 息 表 示 , 南 韓 的 CDS 溢 價 達 到 202 基 點 , 比 法 國 高 5 個 基 點 。 CDS 的 溢 價 越 高 , 反 映 國 家 主 權 違 約 的 機 會 越 大 。

分 析 認 為 , 南 韓 的 CDS 溢 價 急 升 , 是 因 為 當 地 金 融 市 場 波 動 較 大 。 南 韓 股 市 在 星 期 五 的 跌 幅 , 比 08 年 雷 曼 兄 弟 倒 閉 時 跌 得 更 急 。

溢價高法國5個基點睇落唔多,但南韓政府啱啱至接管咗七間銀行,即係當地銀行系統可能好有問題,特別提升銀行整體體質唔係十年可以完事,如果大批人賭南韓走數,成個亞洲真係有得震無得瞓。

呢鋪比2008年更惡劣係,中國嘅地方債務,同埋高鐵債務明顯係一大問題。金管局最好清查一下,香港各大銀行借多幾多錢俾中華人民共和國成立嘅公司,或由佢地嘅國民控制嘅公司,全中國成街走數人士,一旦各大銀行壞帳急升,港府有幾多儲備都係假。



One thought on “新亞洲金融風暴打到嚟

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.