謝偉俊連三權分立係乜都唔知

謝偉俊報警指黃毓民襲一哥
2011-09-12
立法會旅遊界議員謝偉俊證實,以證人身分報警,投訴議員黃毓民在8月29日的立法會內毆打警務處長曾偉雄。

謝偉俊指出,當日黃毓民以T恤襲向曾偉雄,涉及普通毆打罪。

他表示已收集了足夠證據,期望曾偉雄以受害人身分與警方合作。(即時新聞)

小弟,睇完,笑咗。身為議員兼律師兼前大狀,連三權分立基本原則都唔知。

議員喺議會大樓範圍做乜,基本上無皇管,連差佬都無權管,你自己睇番《立法會(權力及特權)條例》,因為民選代表基本上無上,議長或主持會議嘅人,唯一可以做係趕佢出去,that’s all。

證明啲土共水準幾差,連自己有乜特權都唔知,做得奴才太耐就係咁,明年選舉祝佢選唔番個位。



6 thoughts on “謝偉俊連三權分立係乜都唔知

  1. 事務律師對法治概念同政治理論既認識,基本上同其他行業既人係差唔多的。大律師先係處理法治原則既人。

  2. Can an MP (or a member of a provincial or state parliament) be prosecuted if the serjeant-at-arms (and the speaker and the parliamentary administration committee) agree to do so?

  3. 土共未必 , 奴才則肯定 , 跟得詹培忠混政治飯吃之流 , 就好似李志綏講毛澤東 :

    黨內好人早死光了 , 餘下盡是行屍走肉 .

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.