CCTVB正宗中國殖民主義走狗

今日睇電視好火滾。

反對中國孕婦嚟香港生仔,CCTVB完全無報,但工賊會報反對外傭居港權就狂報,袁志偉仲唔係中國殖民主義嘅走狗?

本地孕婦們,要杯葛CCTVB,啲膠劇唔好再睇,你支持佢,佢出賣你呀。



12 thoughts on “CCTVB正宗中國殖民主義走狗

  1. 第一條不是講外傭自己享有居留權並舉行獨光晚會嗎?剛剛新聞提要放在第一條,第二條先到工聯會單野。

  2. CCTVB新聞部內鬥都頗劇烈, 一時改用共匪語”釣魚島”, 一時復用香港語”釣魚台”, 用”釣魚台”既日子應該係袁小花唔係office

  3. 咦,阿公聯會今日班了六七十後舉牌反外傭居權,六七十後驚外傭搶他們邊隻飯碗呢?某些舉牌人仕講真,分分鐘已經退了休,建議阿公聯會請導演執一執,有d錢唔慳得,譚組長講到明他們有好多條水喉咯。

  4. 一方面壓榨基層,另一面又接地產商廣告。已經係出賣,唔駛講到咁遠。食晒兩家茶飯無人制止,仲成世界既。

  5. CCTVB, 算了吧! 在下有時真的不明, 香港人自名英明, 為何這麼簡單的道理也不懂? 外傭沒有貢獻? 難道來自中共的蝗蟲有貢獻?

    果班遊行的,得罪講句,肯定不用納稅, 他們根本沒有資格說冇納稅=冇貢獻。成班不知所謂。

  6. 都有名俾你叫:CCTVB,幫緊邊個報新聞?唔好話外傭呢D新聞,淨係聽到「弗吉尼亞」、「迪拜」…..呢D共產地方名稱,都已經好Un耳。

    總之唔係事事旦旦咁簡單啦。

  7. 仲有夾硬將香港人聽開的運動員譯名夾硬轉做大陸普通話音譯果D , 都超唔慣…我地平時又唔係講普通話, 點解要用大陸譯名??

    禾絲妮雅琪已經夠”橋”口…仲要叫”沃絲尼雅茲基”? 我戥讀新聞果個辛苦.

  8. 北風在fd發表五毛言論,指責反對內地孕婦來港產子遊行是自私行為,又指反對內地孕婦來港產子係民粹主義。因為他言論極似5毛,想麻煩blog主鑑定一下。http://www.facebook.com/wenyunchao

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.