只會有更多中國大肚婆衝入香港急症室

有線寬頻:225內地孕婦上月衝急症室

225 內 地 孕 婦 上 月 衝 急 症 室 2011/11/04 13:47
內 地 孕 婦 衝 急 症 室 問 題 繼 續 惡 化 , 單 是 上 月 有 二 百 二 十 五 宗 , 是 年 頭 的 兩 倍 多 , 全 年 至 今 累 積 近 一 千 二 百 五 十 宗 。 醫 生 又 發 現 , 有 孕 婦 預 約 私 家 醫 院 , 但 為 了 貪 便 宜 , 亦 寧 願 選 擇 衝 急 症 室 產 子 。
公 立 醫 院 四 月 落 閘 , 不 准 內 地 孕 婦 今 年 預 約 產 子 。 事 隔 七 個 月 , 那 些 孕 婦 是 時 候 分 娩 , 當 日 未 能 預 約 的 , 又 要 來 香 港 生 , 只 有 選 擇 訂 私 家 床 位 , 或 是 衝 急 症 室 。

這 兩 個 月 , 衝 急 症 室 產 子 數 字 繼 續 上 升 , 以 威 爾 斯 醫 院 為 例 , 十 月 有 四 十 五 名 內 地 孕 婦 衝 急 症 室 , 比 一 、 二 月 只 是 單 位 數 字 多 很 多 。 以 往 一 半 人 是 預 約 了 其 他 公 立 醫 院 , 來 不 及 才 來 威 爾 斯 生 , 但 現 在 八 成 是 沒 有 預 約 。

我可以鐵口直斷,呢個問題明年仲惡化,本來唔夠人嘅急症室,俾呢班自私中國大肚婆玩殘。

明年仲惡化,因為明年係龍年,好多中國人要生個龍仔龍女,呢個迷信心理搞到情況仲差。當然,愛護香港力量班土共分子,因為接受係中國嘅資源,梗係唔敢講嘢喇。

所以香港人一定要走出嚟,反對中國產婦喺香港生仔,日後急症室遇到咁嘅case,除非真係即時非生不可,否則全部即時遣返中國,要生你有本事喺救護車生。同埋,一定要修改《基本法》廿四條。



14 thoughts on “只會有更多中國大肚婆衝入香港急症室

  1. 「日後急症室遇到咁嘅case,除非真係即時非生不可,否則全部即時遣返中國…」

    呢個咪就係重點囉!只要香港醫院肯接生,有乜做唔出?露出半個BB頭黎急症室叫救命都仲得!「條命黎喎,你醫院敢見死不救咩?」

  2. 邊個支持一孩政策,邊個攪條第廿四條出來,邊個立亂叫人做中國人,以上行為皆對行政長官的管治威信嚴重受損。認左佢都係為左香港人走上正路,而學愛港乜叉,土共大大聲係無用。

  3. 違背承諾使香港人向錯誤方向發展,可能你會講我係善意,唔緊要,曾現在事情仲可以控制,認左佢,唔好幫D走數的人走數。況且認左佢都係善意,無違背到承諾。

  4. 特衰政府咁都唔做嘢, 直情當香港人死

    不過…特衰政府既首要任務就係賣港…唯望2012 中共hihi

  5. 其實有更簡單的方法:
    入境處好好運用他們的酌情權,
    將懷孕超過一定時間而沒有在港預約的孕婦
    當作高志活或者外國法輪功學員一樣,
    一律拒絕入境,即時遣返.

  6. 原來早在07年政府推出預約制度的時候已經說明

    內地孕婦在進入香港時如被懷疑來港目的是在港分娩,入境事務處人員會要求她們出示本港醫院發出的預約確認書,證明已獲得香港醫院的預約入院安排。若未能出示確認書,她們可能會被拒絕入境。

    所以根本不用在急症室堵截他們,只要入境處在邊境檢查站嚴格把關就可以了.

  7. 飛蚊導彈:
    有兩問
    1. 依家有好多係未見肚就拎 “自由行” 過嚟, 然後喱响 “蝗蟲巢穴” 等生時衝去E&A
    通常入境處純粹睇證件而認定14日內會返上去, 所以放行
    2. 點解預約制度要預埋非本港居民先? 呢個似乎係24條以外嘅問題核心喎

  8. 1.逾期居留生仔係死症,不過如果未見肚就落嚟,
    就要逾期居留半年以上,很難不被發現.
    在修改24條以前(24條同美國憲法第14修正案一樣,
    寫得好死,釋法難度比外傭案更高)唯有靠入境處
    加強對付中介公司,找出逾期居留孕婦
    的藏身地點,再將其遣返.

    2.預約制度完全唔預非本港居民的話,所有大陸孕婦都會衝急症室.
    加重急症室負擔之餘,對孕婦和嬰兒都會有危險,既不符醫德,也容易招致索償.
    另外當然是中斷私家醫院財路,自然招致私家醫院不滿,指不利”醫療產業”發展.
    所以作為折衷辦法,可以考慮只將公立醫院的非本港居民預約配額調至零,
    然後跟私家醫院協議要求他們負擔由他們轉介到公立醫院的產科病人
    所帶來的一切成本,讓公共醫療系統的資源集中服務本地孕婦.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.