無檔案法,就等住睇大屠殺

陳雲對檔案法嘅評論

近日小弟事忙,要放假前清晒啲工作,所以無預警休blog一日。但對歐陸派嚟講,政府唔定檔案法,除咗為日後可能出現嘅大屠殺大開中門,無其他嘢講。

做咗膠嘢係要找數,而有檔案法,當然唔可以搵其他人陪葬,但有檔案法亦有好處係,日後審判都好,因為乜都有根有據,可以避免殺錯良民,或者鼓勵啲憤怒群眾,事無大小殺咗先講。

依家無檔案法,如果銷毀啲檔案同高鐵有關,一旦富榮、西九出咗事,大家諗吓班憤怒群眾到時仲會唔會慢慢審。明知你銷毀證據,個個就自由心證,有殺錯無放過。東德獨裁者仲可以流亡海外,香港呀,恐怕無咁著數。

呢啲連基本常識都無嘅友仔,真係醫番都嘥藥費。



One thought on “無檔案法,就等住睇大屠殺

  1. 或許是強弩之末, 知道死到臨頭, 以為可以咁就毁屍滅跡無從追究
    但世事真係往往人算不如天算

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.