停咗中國高鐵香港段吧

廣 深 港 高 鐵 福 田 隧 道 垮 塌   兩 死 三 重 傷

2011-12-02 HKT 11:45
廣 深 港 高 鐵 深 圳 至 香 港 段 一 處 隧 道 發 生 垮 塌 意 外 , 造 成 2 人 死 亡 , 3 人 重 傷 , 部 分 輕 傷 工 人 已 經 出 院 。 當 局 正 調 查 事 故 原 因 。
事 發 地 點 位 於 深 圳 市 福 田 區 皇 崗 公 園 內 的 隧 道 工 地 , 昨 日 一 處 正 在 施 工 的 鋼 筋 網 發 生 垮 塌 。

今 年 3 月 以 來 , 廣 深 港 高 鐵 工 程 項 目 已 發 生 多 宗 垮 塌 事 故 。 其 中 位 於 深 圳 福 田 區 中 康 生 活 區 的 隧 道 施 工 工 地 , 曾 連 續 發 生 多 次 垮 塌 , 多 座 樓 宇 居 民 要 疏 散 , 未 造 成 傷 亡 。 施 工 部 門 說 , 因 為 當 地 地 質 條 件 特 殊 和 複 雜 。

鄭汝樺條八婆仲敢堅持起中國高鐵香港段,皇崗公園都搞到咁,我依家驚富榮花園,同埋西九四小龍隨時嚟劑大災難,暴動都收唔到科。

有啲工程,你明知佢會膠,就唔好堅持玩落去。仲堅持落去同收買人命,其實無乜分別。



9 thoughts on “停咗中國高鐵香港段吧

  1. 唔只高鐵,相信港珠澳大橋都會遇到同一樣嘅事情。

    一條跨海大橋承受嘅風浪衝擊,基本上我覺得係超越左建築物理嘅承受能力,遲早會搞到有冧橋嘅危機。

  2. 我在四小龍附近的中學教書,
    上堂時同學們說感受到地下傳來的輕微震動,
    我把隻手按在學生桌面,的確感受到輕微震動,
    但我們的課堂已在五樓,
    不知大角咀居民在舊唐樓會有何感覺。

  3. 所以話呢,高鐵香港段隧道既Project Manager響3個月前劈砲,轉去大馬一間基建公司做Director,係十分明智既

    (高鐵香港段官網連呢則人事變動都沒提過..)

  4. 所以話呢,高鐵香港段隧道既Project Manager響3個月前劈砲,轉去大馬一間基建公司做Director,係十分明智既 <== Is it ever covered in the press?

  5. @小P “一條跨海大橋承受嘅風浪衝擊,基本上我覺得係超越左建築物理嘅承受能力,遲早會搞到有冧橋嘅危機。”

    唔多明﹐可否詳細解釋一下。世界其他地方跨海大橋多的是﹐唔見得冧橋嘅危險特別高。

  6. 純粹提供地盤界既資料…

    “正在施工的鋼筋網發生垮塌”, 意思係模板中, 本應已紮好的鋼筋塌下, 估計係施工過程中在鋼筋沒有適當固定, 在未落石屎時或落石屎時塌下壓傷工人, 是典型施工方法不當引致的職安健問題, 在強國內可說是見怪不怪, 殺人無數, 是建築工人搵命搏的寫照…

    但這跟土壤塌方, 地基下陷之類既時係無關係的…

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.