叫鄭汝樺坐足一年中國製地鐵先講

內 地 生 產 港 鐵 列 車 今 起 採 用 更新:2011/12/08 00:04
在 內 地 生 產 的 新 港 鐵 列 車 開 始 在 觀 塘 線 行 走 。 港 鐵 指 , 初 期 有 機 會 運 作 不 太 暢 順 , 會 先 安 排 在 非 繁 忙 時 段 行 走 。
新 列 車 晚 上 十 時 半 由 彩 虹 開 出 , 終 點 站 是 油 麻 地 。 列 車 在 長 春 製 造 , 座 椅 扶 手 採 用 弧 型 設 計 , 增 加 車 廂 的 空 間 感 , 燈 光 和 冷 氣 系 統 都 已 改 良 。 每 個 車 廂 有 四 部 液 晶 顯 示 屏 及 兩 組 閉 路 電 視 。 有 乘 客 指 , 新 列 車 光 線 充 足 , 但 都 擔 心 運 作 會 有 小 問 題 。

呢架C-Train,我勸告各位絕對唔好坐,因為我收到料,呢架車係有安全隱患。

當然港鐵公關一定死口唔認,但我知架車有問題係堅料。如果鄭汝樺咁有信心,一係鄭汝樺日日坐呢架C-Train,仲要她坐車頭,她老公坐車尾,坐足一年,坐足三百六十五日,以示安全有保證,佢敢唔敢?

香港啲官,為咗做中國隻狗,完全當香港人條命如無物。



16 thoughts on “叫鄭汝樺坐足一年中國製地鐵先講

  1. 而家個車廂好似一代不如一代咁,由MCL, England到韓國,兩者之間聽講仲有西班牙…

    早排聽到同事講過關於大陸製車廂嘅事,當中有人聲稱有人(親戚?)喺mtr做,佢冇講具體嘅嘢,但觀其語氣,似乎真係非常唔掂。

    地鐵搵咁多,啲錢去哂邊?

  2. 巴士直立樓梯出事是遲早問題, 設計等如搭扶手電梯突然停止, 一定會衝向前, 旋轉梯安全好多, 起瑪有何仙姑effect包住你唔會直碌落樓梯底, 巴士公司要負責

  3. 恕有點九唔搭八,今時今日,下至家用品國貨公司,上至假大空強國列車,全部摺埋執乜左佢,怕且都不會有太多人可惜甚至反對。

    點解?問下山寨成性,舉國劣化死路一條0既黨囉!

  4. 每次有盲毛黨棍吹噓什麼自主創新,唔駛靠洋人,正常理智反應,係即刻計算將來賠上多少人命。

  5. To James:
    回歸前D地鐵車廂係邊個國家度整我唔知…
    2000年後既我可以講少少…

    廠名(所在國家)–>現行線路
    1.)Goninan(Australia)–>港島,荃灣,觀塘,將軍澳,迪士尼
    2.)Rotek(Korea)–>觀塘,東涌(2008年起),將軍澳(2011年起)
    3.)Adtranz CAF(Spain)–> 東涌,機場 (據說車廂曾經滲水)

  6. World Traveler Plus, 你嘅意思係大陸嘢仲貴過韓國嘢?咁成件事更加可疑。但係喺呢個連種票都冇反應嘅時期,邊敢期望有人會為呢件事追問落去?

  7. James:

    8 Dec 2011 蘋果
    國產亦非平價保證,今次長客為港鐵製造國產列車,平均每卡造價達 1,360萬元,較港鐵 02年引入的南韓製列車的每卡 860萬元,高出 59%。貴價列車卻被指問題多多。鐵路迷之間流傳,第二列付運本港的國產列車,在內地車廠進行測試期間曾發生碰撞,以致車身出現瑕疵,但最後「當無事」如常付運到港,惟該消息未獲證實。

  8. 大家覺唔覺近排個政府推出件件「新變動」係好突然, 樣樣嘢出爐都好似已經決定咗晒晒, 重係件件事出黎好似益晒班大陸公司/貪官有關的公司, 件件事令港人的利益被掠奪咁, 根本從來未係立法會咨詢過我地市民意見就夾硬通過決定咗晒咁, 單單嘢都係「先斬後奏」!! 好可惡!!

    近排「郎咸平教授篇內地禁的講課錄音」爆料話中共領導下的中國經濟依家七國咁亂, 將面臨巨大爆煲危機 … 以中共「支那」匪性思維, 梗係向愚笨的香港埋手, 呃呃得就呃, 騙得就騙, 咩發行地方債、大陸公司黎香港上市集資、之前高鐡合作之類之類, 實質質全部均為向香港「窘水」, 佢地阿頭就成日虎視眈眈香港嗰儲備, 成班懶蟲無論由小市民至大貪官甚至個阿頭, 都係「不勞而獲」個種 ….. 香港人真係太天真, 太蠢, 係時候要出黎大力提出反對!! 唔係遲早一日比呢班衰蟲陰乾食晒我地城市資源連死咗都唔知咩事就怨都無得怨喇!

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.