有人走數,就要追數

 羅柏斯:區選舞弊與香港前途

我諗黃春平呢條hihi嘅出現,話俾大家一件事,就係《中英聯合聲明》,中方已經明顯default咗,即係走數。

就算黃春平即刻辭職,都唔會改變中方刻意違反《中英聯合聲明》嘅事實。由於呢份係declaration,而唔係treaty,加上《南京條約》嘅文本手握喺英國唔承認嘅中華民國政府手上。所以一旦走數,係要做嘢。

對中國嚟講,如果佢地唔想香港真係成為美國借英國隻手控制嘅島鏈一部分,喺戰略上最正確嘅做法,當然支持陳雲主張嘅HKAM,將香港喺中華人民共和國名下中立化。但如果中國有咁嘅頭腦,就唔會搞到依家咁一鑊泡。所以依家明顯走緊嘅方向,係以《中英聯合聲明》有人走數為理由,點利用三百幾萬在港英國國民,嚟令英國最終插手香港。HKAM係可行,問題係中南海班友胃口太貪,呢個問題由清朝至今都無改過。相信最多香港人支持香港成為類似瑞士嘅中立國,亦最合符香港人性格,問題係中國人嘅戰略頭腦,連希特拉都不如。(希特拉係利用瑞士嘅中立玩咗好多膠嘢,呢個亦令瑞士喺1995年要為喺二次大戰嘅行為道歉,但國際社會都明白瑞士嘅處境,如果瑞士唔合作,係唔係好事,好有爭議性)

首先,肯定要喺House of Commons篤爆班公務員寫啲香港報告欺騙公眾,一定要等公眾知道班公務員講大話。之後要睇英國點插手,係BN(O)平權,放寬入境限制,或者喺香港作為英國之下一個Nation嘅前提下「回歸大英帝國」(回歸殖民地技術上唔多可行,英國國號係可能改成United Kingdom of Great Britain, Northern Ireland and Hong Kong,但呢個會涉及俾唔俾直布羅陀同福克蘭群島升級成Nation嘅問題),定香港成為奉女皇為名義君主嘅獨立國家,英國要用乜手段找數係要傾,否則當天下大亂果陣,英國一定係被美國指住用最甘嘅方法找數,美國請客英國埋單你估好好玩。

由中共近年嘅表現嚟睇,中國只會殺雞取卵,唔好指望中國會為香港打算。香港人係時候,要諗定點自救。大中華民族主義?算吧喇,果啲係用嚟昆我啲祖宗,亦即係啲南洋同美國華人用,你信佢半成都死。



20 thoughts on “有人走數,就要追數

  1. 香港係英國一D地位都無? 英國把主權”restore to” PRC, 係以聯合聲明, 而並非條約. 中共仲生勾勾之時, 條約跟聯合聲明的法律效力, 看似沒兩樣. 但中共一倒台的話, 聯合聲明下手可承繼嗎? 而條約的承繼權就完全沒有疑問.而且英國在香港擁有340萬可證明是英藉身份的國民.

  2. 還看到轉貼的文中有一個要點
    「只是香港人作為協議的持份者但默不作聲的話,締約國雙方也可以不用採取任何行動。」
    香港人唔出聲, 無人會幫到你

  3. 如果要順住你既思路諗落去,我覺得最有可能係宣佈香港為國際城市。理論上聯合國可以宣佈香港為託管領土(如果可以不承認「香港回歸」這回事的話,畢竟承認兩岸哪個政權是政治問題),由英美聯軍接管,然後成為自治領土或free association(類似那些依附美澳紐的太平洋小島國)。不過當然係中共倒台,沒人得閒行使否決權先有可能。

    不過要兩岸任何一個政府承認不平等條約,把香港當成英國領土,恐怕沒多大可能。除非中華民國真係完全台獨、放棄所有大陸領土主張,咁香港自然亦唔關佢事。但到時會有另一個大陸政府走出黎claim自己繼承左追討清朝割讓領土的權利。

  4. 係得中華民國係可以叫做繼承大清帝國,其他都無。

    因為中華民國係手持宣統皇帝嘅退位詔書,中華民國係正式接收大清帝國一切權利同責任。

    以中華民國之名台獨,其實已經討論成熟,亦即所謂中華民國奧地利化(奧地利就係哈布斯堡王朝搞出嚟),由施明德到李登輝都有呢類論述。更何況1945年,蔣介石身為中國戰區司令(香港日軍係向蔣介石投降)都唔接收香港,可以視作中華民國已棄香港主權論。中華民國無香港主權,可能比中華民國無台灣主權更清楚。

    補充一點:現時中華民國喺台灣地位唔穩陣,因為現時台灣最多係「舊日本帝國領土中華民國佔領區」,一如北韓根本係「舊日本帝國領土蘇聯佔領區」,後來轉帳到中華人民共和國旗下咁解。

  5. Newfoundland is an example that a dominion could be reverted to crown colony status. Some members of the West Indies Federation had reverted to crown colony status too. But I agree with Fong Yun that a League of Nations Mandate or UN Trust Territory status is more suitable, if not as one of the home countries of the UK – with substantial devolution at least comparable to that of Scotland.

  6. How can Taipei invoke the hard copies of the Nanking Treaty and the Convention of Peking (as well as the Convention on Extention of Territories of HK) in this matter?

  7. Martin,

    中英聯合聲明已經明存實亡, 盲既都睇到! 英國佬一定扮野乜都話唔知, 其實有冇其他方法向國際社會救助?

  8. 係中共倒台後,無論係俾英國呢個養母管番,定係由中華民國接收,香港人短時間自己管唔掂自己。我以前都覺得香港人都勉強叫成熟,但係去外地多年,睇人地新聞,電視時事節目,d主持點寸政府高官,大臣時;對比香港記者訪問乜野特手時,唔好詁為香港人出聲,反而似見玉皇大帝咁,香港人奴性咁強,真係未有資格去玩民主同自治。

  9. Martin兄,其實以法理根據講,假設中華民國在1952年後簽中日和約後才失去大陸的話,台灣會有地位問題一說就不會存在,對否?(因為國家領土擴展以及喪失,有沒有referendum基本上是一個irrelevant point,前東德在1990年8月同西德簽統一條約前也沒有再在東德境內舉行referendum決定國家前途。即使以1990年3月18日的大選results定性為de facto referendum,似嫌強詞奪理,因為統一問題並不是該次大選的explicit objective,儘管統一是最大的agenda)

    TC兄,香港人幾西化都好,絕大多數人仍然有見到傳統中國式長輩(leader or age or seniority in position wise)就啽低頭的惡習,而且呢種submission唔係respect then follow的美德,而係leader is your mini emperor的思維。你有少少獨立思維就被扣帽子係鬼仔集慣,香港人要發展民有民治民享,真係要訓政15年才成(同英美簽15年agreement,西方派一批外國supervisors監管香港國民教育,廢除封建思維;另外,監視香港民選政府,制止家長式統治在香港發生,班supervisors受祖家民選政府政府監管)

  10. 某程度上, 經過14年中共既奴化教育加同化, 香港人民智仲差過97前…

    香港人成日覺得自己醒目過英美D 人, 但就自願受奴役
    喺民智方面香港人根本連澳洲人都及唔上…

    要自治/獨立的話, 我覺得香港最好俾英國政治教化返10年以上

  11. > TC兄,香港人幾西化都好,絕大多數人仍然有見到傳統中國式長輩(leader or age or seniority in position wise)就啽低頭的惡習,而且呢種submission唔係respect then follow的美德,而係leader is your mini emperor的思維。你有少少獨立思維就被扣帽子係鬼仔集慣,香港人要發展民有民治民享,真係要訓政15年才成(同英美簽15年agreement,西方派一批外國supervisors監管香港國民教育,廢除封建思維;另外,監視香港民選政府,制止家長式統治在香港發生,班supervisors受祖家民選政府政府監管)

    It wasn’t successful in Japan or South Korea, even though they have actually been ruled by the US… not to mention the Free Area of the ROC. Party system has never been established, e.g., in all these jurisdictions.

  12. 回看歷史, 香港人往往去到最大煲幾乎無彎轉先至走出嚟。甚至我回想返八九學運時, 都係去到李鵬宣報戒嚴先至真係走出嚟…..
    中國的迂腐傳統所謂 “大一統” 思維, 就係唔容許有異類, 一定要集體一致的行動。獨立思維就係犯咗呢條禁, 所以就會受到批評, 而批評嘅道理就係唔跟大隊
    我相信依家其實唔少人都明白香港嘅局勢的危險性, 但就係因為 “大一統”、”跟大隊” 嘅思維心態, 所以坊間無乜人會真係走出嚟。就算好似martin 呢篇article 咁, 可能叫做行咗個頭出嚟, 佢哋亦只會認為martin 唔係 “跟大隊” 所以點都唔會一齊行。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.