香港人就係要同中國劃清界線

港大身份認同民調結果

呢個民調好清楚反映民意,香港人同中國人信仰嘅價值觀唔同,香港人認同自已係香港人,要同中國人劃清界線。

泛民啲大中國主義分子繼續發佢地嘅中國民主夢,香港人已經覺得忍夠,呢個數字,甚至比台灣認同台灣人嘅數字仲高,如果講搞國家獨立,唔係礙於地理原因,香港無論語言定認同意識,已經可以準備建立一個新國家。

如果中國唔想香港喺流血之下離開,俾香港真正自治,同唔好俾咁多中國人落嚟,係正確做法。如果中國想搞乜嘢國民教育,推普廢粵等膠嘢,香港旗遲早飄揚於聯合國大樓。



9 thoughts on “香港人就係要同中國劃清界線

  1. 我睇又冇咁樂觀,雖然少左人認自己係「中國人」但係 自稱「香港人」和「中國人」
    混合身分的比例係上升同偏高。自稱單純係「香港人」也是減少。當然,sample唔多,問唔哂。

  2. 我係擔心受訪者對角色定義有所混淆,如果受訪者覺得「我攞左身份證,我咪就係香港人囉!」咁成個數據就會有好大問題了。

    呢個調查只係o聚焦係身份標韱上嘅排列,而唔係用一D普遍香港人會認同嘅問題去收集分數去得出「香港人」定義嘅答案,咁只係睇到好表面嘅野,實質呢?

    一D譬如:「香港應該推行普通話/簡體字嗎?」、「應該繼續買東江水,還是起海水化淡廠嗎?」等對香港人利益有切身關嘅問題,身為香港人嘅話,一定會知點答,得出黎嘅數據先會準確。

  3. 地理原因沒問題了
    97前沒中國一直過得很好
    如果禁食物可以叫其它國家運多些,我估有很多國家支持,也樂於開發原本中國貨的市場

    水方面,英國人當年考慮過用核能來發電
    現在的技術那麼勁,我們又有淡水湖,市民應會齊心減少用水,如果有需要

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.