年初五之戰

新浪微博有人要挑香港人機,話要喺港鐵挑戰法紀集體食嘢,而成棚一早頂班中國人唔順嘅香港人,嚴陣以待,隨時係港鐵職員都無佢地咁勤力捉人,中港衝突第一戰,有可能喺今日爆發。

我唔知中國邊條糞青諗到集體違例呢啲膠招,但可以肯定係,呢次係考驗港鐵嘅政治觸覺,如果港鐵嚴厲執法,咁民眾實企喺港鐵果邊,應該可以過關,但如果港鐵放過呢班大帝,恐怕鄭汝樺將會好唔得閒,連埋高鐵賣港六百六十九億條數一齊計,佢條友十大港奸都應該有佢份。

今日呢場仗,將會係呢一兩個月局勢變化嘅風向標。只不過,今日初步睇報紙,明報當選為香港第一港奸報應該無乜走雞,當《蘋果日報》A2版大篇幅報導高登五日籌十萬登反蝗廣告,明報唔提仲要登郝鐵川追打鍾庭耀啲文章,張健波唔係港奸,我想問係乜?




13 thoughts on “年初五之戰

  1. 幾個月前, 去澳門逛幾日, 臨走時到大三巴行下坐下, 我坐在石梯一邊, 身旁有位PRC人(中国人), 在他的肩袋攞出一包煙, 包煙然後丟在地上, 當時我提一下果位男士(覺得他當時唔覺意跌左唔知, 便對他說: 是你的嗎? 他說: 尾油特! 再望一下包煙, 呵呵, “中華排”應景到呢………..

  2. 支那蝗蟲點會說到做到丫,講佢地就叻,佢地真係有6萬人來香港東鐵車廂進食就真係奇景啦,試問6萬人點同一時間一齊入到車廂先,仲有港鐵公司一早知道有呢個消息都會準備定多些人去發告票罰錢啦,放長雙眼睇今日有無6萬人來香港東鐵食野啦大家。根據九鐵附例,東鐵、西鐵及馬鐵乘客都不可在鐵路範圍內飲食,鐵路範圍是指入閘後 的所有地方,違者可被檢控,最高罰款二千元。計下數當1個人罰2千,2000 x60000=罰款就有120,000,000=1億2千萬都咪話唔和味。香港一日唔獨立一日都會被呢些支那蝗蟲隨時來玩野而我地都無佢符,你話咁點得丫。

  3. 在下覺得吹水多, 中共來的憤青敢嗎? 有600人再講.

    不過, 連在下一位旅居澳洲的朋友都說, 最好來個Blood Bath之戰, 說他們影衰中國人在外人的形象. 她絕不是激進的人. 中港間發生一場流血衝突, 即使今天無事, 也是遲早的事.

  4. 回Magiccello:

    chinese 個名已經臭哂, 冇得救
    每次俾人問我係咪chinese 我都覺得醜

    我覺得香港應該快D 脫離中共, 以後就好似新加坡人咁理直氣壯話自己唔係chinese
    俾人問”are you chinese?” 就答”no! I’m hongkonger”

  5. 中國人的朵臭, 在下一早就知。要注意的是近日在下平時不問世事的朋友,也在面書討論,分享陸客惡行, 雙非嬰兒的文章。而在下這位居澳洲的朋友,更說最好來個blood bath之戰, 證明民怨之深, 及港人開始醒悟。

  6. To: TTTk
    下次人地問你Chinese, 你要返問佢 “Nationality of ethnic?”
    比如印度裔人,可以係英國人,斐濟人或南非人.
    德裔可以係奧地利人,瑞士人或阿根庭人.
    華裔,北至南北韓,南至印尼當可以係華裔

    向中國出生,可以係猶太裔,意大利裔.

    Naomi Campbell, 南倫敦出世,有牙買家華裔血統.

  7. To: World Traveler Plus

    我當然明白, 但衰在而家英美澳加都認同香港係中共一部份呢…我係ethnic chinese, 同時亦被中共老屈做chinese national

    通常人哋問我are you chinese, 我就答”i’m hongkonger”…冇話yes又冇話no

    若果對方回應”oh, hong kong…china!” 我心裡面想打爆條友, 但我真係冇理據駁佢…除非香港回歸英國/獨立

  8. To TTTK

    好簡單,只須用駁番條鬼佬 “If one day London is taken by Russia, would you consider yourself a Russian?” 即刻明哂。唔好以為鬼佬好掂,佢地d基礎教育基本上係左仔洗腦文宣,一講大英帝國就係萬惡兼racist,而家中國收番咪好囉,仲mud咁多投訴等等,根本同中共同一陣綫,教都sai氣。

  9. 仲有如果條鬼佬駁咀話,Briton 同 Russian 唔同,唔可以相提並論云云。 只須回敬一句”you are all white people, to us Asians you are all the same”. 語言呢? “English and Russian are both Indo-European languages, both use alphabets, hey come on, can you tell the difference between Chinese and Japanese?”. 等佢地試下啞子吃黃蓮的滋味。

  10. To TTTK:
    俾我我會答:
    No, I’m not Chinese. I’m Hong Konger.
    想人地識分香港人同中國人, 自己身為香港人, 就有責任話俾人知

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.