想借出賣香港人嚟幫自己搵著數,唔該你收檔

黃世澤:王雪紅想更紅?

近年唔少台商為喺中國賺大錢,賣港賣台賣屎忽嘅事做得好多。蔡衍明之前試過,由於蔡衍明喺亞視被中國玩謝咗,所以我呢鋪火力放喺HTC王雪紅上面。

我立場好簡單,你王雪紅喺中國擦鞋擦到點我唔理你,你買咗香港最大嘅TVB返嚟擦老共鞋,香港就周圍圍剿你投降為止。我隔海打到台灣,支持DPP杯葛王雪紅係牛刀小試,日後王雪紅有啲更膠言論,喺歐洲、美洲呢啲賣台賣港嘅hihi都唔駛旨意有運行,反正全世界都有香港人。呢啲港賊台賊,係人人得而誅之。HTC有部分機係台灣製造咁又點,補償唔到佢嘅賣台罪過。



4 thoughts on “想借出賣香港人嚟幫自己搵著數,唔該你收檔

  1. 離題少少, 近期媒體狂報中港矛盾, e.g. 東江臭水, 打醫生, 火車食嘢, D&G

    蘋果狂報唔奇, 但連太陽, 東方, 甚至大陸電視節目都講, 情況係咪有D 唔尋常?

  2. 蘋果在香港似乎是所謂泛民主派,但在台灣就不是如此
    雖然刻意裝得無關藍綠,可是偏藍的還是多一點

    據部分香港朋友說法,即使泛民主派也有喜歡KMT的
    可KMT根本是台版民建聯(像文中提的蔡衍明、王雪紅,他們可都是堅定挺KMT的),不知這些人到底在想啥?

  3. To 羅賴巴:

    香港好多泛民主派都看不出KMT就是台版民建聯,因為太多人讀台灣史由國民黨版本讀起。我是由史明《台灣人四百年史》讀起,加上本身的南洋研究根柢,以及我在大學念台灣政治時,教正是今天在國立暨南大學教的翁松燃教授。所以我整套台灣觀點,與香港人完全不同。

    香港泛民支持者,最傾KMT有三種:

    1. 一種是家族背景,這我不怪他們
    2. 一種是在培正中學讀書的人,同樣讀中文中學,讀港府開辦金文泰中學,會出梁國雄或小弟這類異類,但培正中學極少出這類異類,大多數很KMT
    3. 在台灣以僑生資格留學。在2000年阿扁上台前香港去的僑生都支持KMT,但2000年後香港過去的僑生,多數回港都選擇與綠營並肩而戰。

  4. 感謝版主的說明

    也希望版主或其他版友有空能到TOL(上面的連結)給點指教
    我想香港的觀點應該值得台灣借鏡
    但不幸的是我並不懂港話

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.