首相大人,你知你在賭什麼嗎?

Guardian: Alex Salmond in battle with David Cameron over Scottish referendum

呢度好早都講過,香港捲入蘇格蘭獨立公投漩渦裡面,因為蘇格蘭同英格蘭呢個聯合王國分開,三百萬BN(O)同BC就要選擇新國籍,而蘇格蘭王國唔可能保留原有嘅分等級國籍制度。

只不過,首相大人呢鋪要十八個月內就要SNP來公投,呢劑未必玩得太大,近乎玩火,隨時玩到膠晒。

我明白David Cameron打緊乜算盤,因為對保守黨,蘇格蘭留喺度一啲著數都無,所以David Cameron想快刀斬亂麻,唔好被SNP嘅Devolution Max方案凌遲處死。保留原狀佢就國家英雄,有利一旦同Liberal Democrat反檯解散國會大選,蘇格蘭走咗仲好,為保守黨獨力執政打好個底,唔好俾工黨蘇格蘭黨團成日攞一大堆席位,搞到侷住同Liberal Democrat合作。

問題係,走得太急,急到好可能都唔夠時間修改BNA 1981找數,十八個月內要公投,如果公投過咗,香港無嗱嗱多咗一堆蘇格蘭人喺度,例如無啦啦有一堆立法會議員有蘇格蘭國籍,咁係違憲國會嚟,諗住點收科?如果依家立法會條例修例,唔准立法會議員有BN(O),咁中國政府又唔承認BN(O),足夠引發一場法理大風暴。

而且我無《衛報》咁老定,覺得蘇格蘭因此獨立唔到,因為保守黨夠廢,隨時係蘇獨支持者大過反對者,因為無咗Devolution Max方案。

但香港人,依家諗清楚三件事:

1. 蘇格蘭、英格蘭分家公投裡面,在英有投票權人士要投乜票,或者駛唔駛改選民登記為蘇格蘭
2. 喺BN(O)問題上,要點處理,要爭取一個最佳條款
3. 香港突然有成百萬蘇格蘭人嘅話,諗住點爭取香港同蘇格蘭共同利益

但呢鋪David Cameron賭得太急,玩死全世界就係。


15 thoughts on “首相大人,你知你在賭什麼嗎?

  1. Sorry to go off topic Martin. But breaking news the past few hours is that Malaysian courts have found Anwar Ibrahim NOT GUILTY.

    Now what for Malaysia? The end of UMNO?

  2. 英國佬想走數走到幾時BNO人任唔係好蝦….老老實實英國佬內部有變動對BNO國籍係一件好事

  3. 你有沒有搞錯什麼? snp的時間表是自己會在四年內(多數是2014)搞公投…現在是中央政府在打亂snp的時間表 (18/24月對bno有多分別?)…和明確只有統/獨兩個選擇而不是三個給人混水摸魚..還有列明憲法上只有中央政府授權地方政府搞公投合法

    公投成功不等如立即分家…所有問題要在公投成功後才解決.. 沒理由投也沒投便搞bno之類..

    蘇格蘭王國? 獨後便去搞共和

  4. 1. To jock:

    你話蘇格蘭搞共和,證明你對蘇獨呢個議題完全無跟過,甚至唔知點解蘇獨仲棘手過當年愛爾蘭離開。

    a. 依家聯合王國王室係蘇格蘭王國國王入繼大統,個王室根本係蘇格蘭,所以,蘇格蘭嚴格嚟講唔係獨立,而係分家,廢除當年蘇格蘭加入聯合王國果條法案,但分家之後,大家仍然共享一個君主。如果要廢君主,要再一個公投,但SNP講明唔會廢王室,蘇獨分子亦唔會膠到廢王室。

    b. 由SNP主導嘅公投,同你保守黨係咁求其投係有分別,SNP之所以要2014年,除咗因為日子有利外,好多分家嘅條款,係要公投果陣一併投埋,唔係係咁分與唔分咁簡單,否則SNP唔即刻上馬公投咗佢,仲要嚟個Devolution Max嘅option。

    To Kiu:

    Irish國籍問題一直無好好解決過,因為Northern Ireland依家係根據當年Ireland加入聯合王國果條法律留喺度,所以搞出兩件膠事:

    1. Irish Citizen喺英國權利係等同British Citizen,就算佢唔係英聯邦成員,因為Northern Ireland代表Ireland加入United Kingdom果條Bill係有效。

    2. 好多Irish Citizen有個隱藏英國國籍,就係BNA 1981下British Subject without Citizenship。呢個怪物亦令所有英聯邦公民喺BNA 1949下嘅British Subject身份根本技術上消除唔到,亦導致BN(O)喺英國本土生嘅子女,內政大臣侷住登記成為British Citizen。因為British Subject喺UK土地上生嘅子女對國王嘅效忠同國籍權利係挑戰唔到,而BN(O)傳唔到下一代,亦俾唔到任何British Subject替代品俾佢,除咗British Citizen。加拿大或澳洲公民,仲可以有時用佢地傳落嚟嘅加拿大或澳洲國籍hea咗佢,因為加拿大或澳洲國籍都係BNA 1949下嘅British Subject。

    而Scotland比Ireland更硬膠一籌,因為UK本來就係England and Scotland合成,依家Scotland要走,而且徹底地走,咁只可以俾海外嘅British Citizen同British National (Overseas)作selection。至於BOTC,就睇蘇格蘭要唔要攞走殖民地,因為BOTC跟殖民地,但我估蘇格蘭唔會瓜分土地或共享主權。

  5. Who could choose to become citizens of the Irish Free State when it enacted its own nationality laws in the 1930s? Anyone within the pre-partition UK with Irish blood? Or basically any British subject in the British Isles who wanted to be Irish citizen regardless of ethnic/ancestral backgrounds?

  6. 幾百年前的確是蘇格蘭入主(House of Stuart)..但現在的王家是德國人House of Saxe-Coburg and Gotha(當然有血緣關係)…不過關係不大,因為王室只是象徵.

    snp人是搞共和的…不像愛爾蘭..但會像澳洲一樣.當然會幾年後,多數英女王死後,再開一個公投.

    SNP唔即刻上馬公投..因為會輸.所以搞三選項,搞拖時間,慢慢造勢.三選項輸了又可玩多五年吸獨票. 就算每選項三份一也可說只有三份一人不要放更多權給蘇格蘭政府玩b類獨立.

    最重要的是公投一定會在四年之內搞(任何形式,只是諮詢性質,甚至投票率不用高也行)沒有人會因為bno而去改變自己的時閒表.選民根本不會理那東西..

    兩方不同的是戰術..bno完全不重要,公投在18月,24月,四年對bno也一樣
    大是大非是分或不分,怎樣分財(油)之類. bno算什麼?

    其實若果是住在蘇格蘭的香港人根本不用擔心.有人會踼他們走嗎?在蘇格蘭出生的香港後人更不用擔心. 不是住在蘇格蘭或交蘇格蘭稅的人他為什麼理你?

  7. 我人喺美國,聽我阿爸話,佢啲朋友貪小便宜(一班阿叔伯),佢哋本身只係有BNO而又好耐冇返過香港,但係拎六千蚊要用智能身份證,於是呢班人居然去美國嘅中國領事館拎智能身份證。中國領事館列出拎香港身份智能身證嘅條件 – 就係要拎埋特區護照。咁班貪小宜就聽話拎埋。但係唔知點解,中國領事館係佢哋啲護照(唔知係BNO定特區),寫咗啲英文落去,班阿叔伯唔識睇英文,而佢哋唔在意寫咗啲乜嘢落去。唔知會唔會同BNO有關。
    我就同我老豆講,話畀佢哋聽,如果美國同中國開片,你重主動去美國嘅中國領事館投誠,第一個捉咗你去集中營,以前二戰美國捉過在美日本血統人士。

    同埋我識有人拎住BNO嘅去咗格拉斯哥開,都唔少人呀。
    可能蘇格蘭佬會畀無啦啦多幾百萬香港人嚇親唔敢獨立。

  8. 轉貼
    http://www.hkreporter.com/talks/thread-1383246-1-1.html
    電子請願書 BNO,齊”簽名”Closing:8/8/2012
    本帖最後由 tw000 於 28-11-2011 10:08 編輯

    各位好,我促請大家出來簽署及轉發,並簽署了從聯合王國政府提供的電子請願書。

    電子請願書是我們唯一的方法,通過我們向聯合王國國政府表達他們看待我們的問題。我查看了請願書,到目前為止,只有48個簽名。為了保證我們的訴求會傳到有關當局。我們需要至少10,000個簽名。我相信我們可以做到這一點。

    我促請那些已簽署請願書的人可以張貼Facebook的鏈接,論壇等,即使你的朋友也許不對英國公民身份感興趣,只是點擊幾下鼠標可以幫助千百萬人,至少你可以幫助自己和七百萬香港合資格人士有權贖回公民身份。我們至少可以
    跟有關當局討論。

    為了香港人,請廣傳。

    簽署
    http://epetitions.direct.gov.uk/petitions/4625

    備註 我想強調,我不是什麼人稱為「英國狗」什麼那麼。我只是在爭取我應該有的,謝謝。

    簽署方法

    E,g

    Name Derek Tze
    Email [email protected]
    British citizen or UK resident?
    yes

    Address: No
    Town: No
    Postcode :http://tw.youbianku.com/UK (自己找)

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.