香港警察乜咁有心睇我個blog咁?

小弟每日都會check我個blog有啲乜人上嚟睇,特別Referer,但今日見到條咁嘅Referer

http://proxy.hkpolice.gov/notify-Notify-Policy-Message?http/blog_martinoei_com/aHR0cDovL2Jsb2cubWFydGlub2VpLmNvbS8

呢個server明顯同香港警察有關,小弟想同港府政治部班仆街講,叫曾偉雄自己收皮,唔好浪費時間喺呢啲監控到。我再發現呢類監控,我一定申請私隱紀錄,屆時睇邊個膠啲,我log晒你班友啲IP。




8 thoughts on “香港警察乜咁有心睇我個blog咁?

  1. 其實查到個domain係邊個擁有咪知。
    但好似個domain唔似真。搵唔到個host。
    澤兄,可以查查佢來源喎。

  2. HK 正式成立網警支部了

    明報 即時新聞網

    警首要工作設網絡安全中心 (09:12)
    警務處長曾偉雄表示,今年首要工作為成立網絡安全中心,打擊網上罪案。

    曾偉雄在電台節目中表示,網絡罪案不斷上升,由過往只涉及網絡遊戲道具盜竊,慢慢轉變為網上騙案及電腦攻擊。

    他指出,港交所網站去年被黑客襲擊,他們要求外地執法機構協助,調查涉及海外網址,但不能即時進行調查。他表示,為了確保重要基建網站,需要設立網絡安全中心,以監察及預防網上罪行。

    他強調,警方不會進行通訊審查的,而他們要是維持網上秩序,而參加機構是自願加入的。他希望可在本年內完成設立的工作。

  3. Next time, please post IP directly – the hostname does not exist; or your HTTP server logger is being fooled (did you trust the domain name / referrer from the useragent?)

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.