唐英年逆取首級

點解梁振英搞到流汗,因為唐英年大爆梁振英2003年要求防暴隊鎮壓反23條市民,以及縮短商台牌照年期來令鄭經翰、黃毓民封咪。唐英年做咗日本武士,傷痕纍纍嘅情況下,照樣攞刀去逆取首級。

呢鋪逆取首級,唐英年無諗過做特首,但梁振英依家咁搞法,亦唔駛旨意做特首。而梁振英亦無諗過,會出現一個逆取首級嘅唐英年,因為唐英年一個咁嘅公子哥兒,照道理係唔會有政治意志出逆取首級呢招。要逆取首級,強大嘅意志係必不可少。

依家全香港人要追梁振英J數,如果行政會議唔解密文件,2003年爭啲要血洗中環,同埋黃毓民、鄭經翰封咪真相,係要引用《立法會(權力及特權)條例》,捉邊個係大話精。作為前商台研究員兼《風波裡的茶杯》獨立監察員,我絕對有理由,要求梁振英俾番一個交代。


20 thoughts on “唐英年逆取首級

  1. 3月16日的大反擊有部署,第一槍是早上李嘉誠的所謂’採訪’.

    蔡東豪早兩日專訪唐英年已提及2003年商台續牌一事:

    大氣情緣
    唐英年任工商及科技局局長一年,沒太多建樹,但他任內發生了一件跟我有關的事。 2003年 7月掀起商台續牌風波,過往商台續牌是例行公事,畢竟盡心盡力為香港服務了 40多年。這一年續牌風波跟鄭經翰主持節目風格有關,傳出政府有意將過往 12年的年期縮減至 6年,甚至 3年,以表示政府對商台節目立場不滿。當時傳出行政會議內最出力反對商台續牌,是梁振英。 2003年 7月 20日,梁振英以行政會議成員身份發公開聲明,澄清他從未在任何場合提出只讓商台續牌 3年的建議。

    商台續牌風波
    我當時在商台工作,這件事記憶猶新,上司多番向我埋怨,大難臨頭,商台上下仍以為玩玩吓,吩咐我要幫手爭取其他傳媒關注,希望得到社會支持。那時我加入傳媒時間不長,人生路不熟,我在《蘋果日報》留意到有一個記者很關注商台事情,思路清晰,性格分明,想辦法認識了這位記者,向她細訴商台故事。記者的名字是李慧玲。

    最後,唐英年以局長身份宣佈續牌 12年,當日同事圍着電視看,聽到 12年全體高呼,我記得這一幕。梁文道應該也在場。

    我當然不放過這機會,追問唐英年內情,他不想我寫,他的結語是:「或者某些人跟我結怨已有一段長時間。」

    http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20120314&sec_id=15307&art_id=16154215

    p.s.蔡東豪周六早上港台 LTV cafe 應該會有回應,不知梁文道又會否回應?

  2. 予其說是”逆取首級”,不如像蔡子強說是”自殺襲擊”.
    首先,這兩件事在中央眼中可是”功績”,
    唐不惜大爆政府內部會議內容,用這些”功績”來攻擊梁,
    肯定會失信於中央,也會失信於一向重視”保密”的公務員.
    另一方面,現在看來,這些攻擊對梁的民望反而影響不大,
    最後會不會”偷雞不成蝕把米”,也是未知之數.

  3. Re: 飛蚊導彈

    Don’t forget about the most important thing: Governance.
    At the end of the day Chief Executive is more than just someone reporting to Peking.

  4. 今日在茶餐廳聽到有巿民狠批唐唐的髪型,話他頭頂左右兩片嘢片X左去後面唔X知點樣喎?

  5. h
    今次唔止係政治自殺, 仲係放核彈MAD (mutual assured destruction)

    因為而家己經有聲音要求公開番71 之後第一次行政會議, 果一次行性質本來就絕對唔簡單的, 黃宜宏都舉中指, 你估建制爆粗既言論會少咩? 如果被迫公開果次行會紀錄, 怕且係會有好多黑材料建制大家一起被連累.

    連自由黨都怕左唐英年呢條白痴, 否則比唐英年做特首真係無人敢入行會.
    看埋田北俊FACEBOOK 就明白, 佢地而家立定主義一定要雙殺, 好戲仲在後頭

  6. Zeus Cho

    “其實狼以前夠漏過行會內容,又唔見佢有事。”, 狼之前漏既行會內容只係建唔建居屋, 火星論, 只係屬民生議題, 只係很輕微影響. 而佢亦唔係第一個洩漏既行會內容既人. 所以當時既IMPACT 好細.

    但今次唐營漏既卻是71 前後第一次行會既政治野, 對比起民生, 政治洩漏既結果會大鑊好多!

    唐營係攬炒放核彈的, 最大劑既係董建華2002年連任後改組政府時,把各親政府政黨的黨魁委任為行政會議成員. 家陣若果要用特權開番當時行會FILE 的話, 好可能會連當時有份響果次行政會議提意見既人都一起炸埋, 直接挑番起市民對葉劉及曾鈺成當時講過D 乜既興趣…..

    家陣FACEBOOK 己經有群組【要求公開行政會議紀錄!】

    http://www.facebook.com/#!/events/342511052452907/342640255773320/

    建制派死期到了!

  7. 田北俊係咪搵藉口叫人投白票, 然後暗投俾唐?

    “Chak Fun Lai 北京的所謂鐵票,根據親中國粹派出版的經濟日報的估計和分析,其實最多只有四百五十票左右,包括工聯會、民建聯、地區社團、鄉親會、中資企業等。據知,梁營提名的三百票,真正屬於梁振英嫡系的只有六十票左右,其餘二百四十票是中聯辦發施號令的結果,即使餘下的二百一十票全數按中央指示配票,也差約一百票。葉劉淑儀多少也有數十票在手,如今出來叫價要做政務司,不難明白。李嘉誠出來壓陣,地產黨可保住三、四百票。泛民投白票或投何,流失的最多十餘票,暗中過票也是投唐居多”

    前幾日文大商已經叫人不能投白票, 如果CY唔夠票, 咁只有流選或含淚撐唐啫, 又或者中央霸王硬上弓支持CY並清算唐營, 收編溫和派……

  8. 系統已經唔批准任何QA嘅留言

    商台封咪事件,我係當事人之一,攞親梁陣營傳媒啲料嚟挑機,幾時做埋五毛黨,返去收工。

  9. 振英哥一開始拋出君子之爭,是爭取話語權,事關他不用親手去揭人負面材料,而他被人揭的時候就突顕自己是無辜者,揮動君子旗幟。
    又例如:區選要公平公正,但種票卻真實出現,而竟形容完滿非常成功。
    又例如:愛國的愛字是有隱閉性的歧義,意思並非Love, 倒不如譯作beslave.
    又例如:得來不易,居心叵測,也莫非易於設下敵我矛盾。
    又例如:一定能夠,即是算把啦!
    土共真是好鬼死樣衰!

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.