胡恩威應該要去公開支持英籍平權運動

作為英籍平權運動嘅支持者同倡導者,我見到胡恩威嘅膠論,係佢朋友都好,飲緊水都噴出嚟。大佬,你估好多人想做中國人呀,係你共產黨老屈中國國籍喺大部分人身上,至無得去英國定居。

所以胡恩威要實踐佢嘅講法,係咪以佢強勁愛中國嘅心,同睇嚟幾把炮嘅中國關係,游說北京班硬膠,唔好再強加中國籍喺香港人身上,香港人可以根據自己意願選擇做英國人定中國人,咁咪皆大歡喜囉。

唔知胡生夠唔夠薑喺亞視節目我要做特首公開呼籲咁?

6 thoughts on “胡恩威應該要去公開支持英籍平權運動

  1. 我的理解:
    中國人的身分認同,其實是一種理想建構,從來沒有真正發生過;
    但所謂中囯人身份,就清楚是指PRC people,如此而已。
    正體的中國同中囯除了是字體不同外,我覺得是兩樣嘢,不可以側側膊唔多覺混為一談。
    因特殊情況:香港人就是香港人,只分英屬同PRC同埋揸其他national,米撚拉埋理想主義中的中國落去。
    大陸佬每天放150PRC people落康,大陸佬唔搞政治是會死的,他給你一項甜頭,必定在其他幾個地方再收緊控制權,他會慢慢來,名方面多方向的,亦唔洗同你有言在先。
    我個人比較肯定的是,2017將不會有普選,反問一句,大陸佬點解要俾康港人普選呢,如果以為烏炊現在有大鑼大鼓的一人一票就得,然後用中囯式思維,說你們英美搞甚麼民主要用百年,我們兩星期就搞惦就祝你好運。

  2. 延綿數千載的只有中華文化,並非中國。皇朝中國和民族在歷史上循環性覆滅了好幾十次,只有文化不息而已。可惜,自文革後,中華天下都被革殺了。文革之後無中華,不是吹的。

  3. Now I have purchased a UK VPN account so that I am accessing the Internet “from the UK”. God Save the Queen!

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.