面對雀巢鳩佔,我們必須還擊

繆美詩:港人身份危機

當香港的特首選舉每一個候選人都口口聲聲要捍衛香港核心價值,但真正屬於香港核心的市民大眾卻被排擠在一千二百人的特權選委會之外; 我們在自己的家「被透明」,在自己的地方尊嚴受到侵犯,在這樣的陰影籠罩下,我們緊抓著我們的「沙律」與「朱古力」不放,其實也不過如一個在家暴惶恐中長大的孩子,緊握着一個破娃娃不肯放手一樣無助無力。

很久都沒見Rachel寫blog,但她呢次一寫,正寫咗一啲我平日好想講,但礙於憤怒嘅情緒好難清楚講得出嘅嘢。

好多中國人都講,香港係乜嘢中國自古以嚟領土乜乜物物,然後就大大聲想搶香港人嘅資源。但呢班友撫心自問,香港邊個建立。

香港係唔排外,因為建立香港嘅人五湖四海都有,我自己係一個中國同印尼之間嘅人球嘅後代,好多人上一代因為中共嘅政治迫害,或者白痴政策搞到無法生活走落嚟,有啲英國官員係因為成績無咁好,所以外派嚟香港,印度人嘅上一代跟英國人搵食,咁咪嚟,之後落地生根到依家。所謂獅子山下故事,係好多呢啲人由無到有創造返嚟,特別倫敦嘅宗主國政府,除咗對付中共乜都唔點理嘅時候。

所以香港今日嘅成就,係由英治時期一路住到依家嘅香港人,不分種族,唔係屬於中國。香港人絕對無責任,將自己嘅成果同中國人分一份,特別係中共。中共如果唔係自己搞出啲屎出嚟,當年嘅亞洲金融中心上海點會搞成咁?相信老上海會對呢方面好有體會。

無錯,依家我地無乜嘢飛機大炮,但任何代表香港嘅嘢,我地寸步不讓,由粵語、香港文字,正體字。中國人搞到自己一鑊泡,仲好意思雀巢鳩佔,呢班真係厚面皮。所以蔣介石鬧成班友係匪,真係有先見之明。簡體字招牌,係代表一班賊嚟搶奪香港人嘅成果,係一個殖民標誌。喺呢個問題上,我諗我地無乜退讓空間。


9 thoughts on “面對雀巢鳩佔,我們必須還擊

  1. 維護正體字, 照講廣東話, 睇唔順眼ge話, 一於請佢返鄉下!! 鵲巢鳩占, 仲要聲大夾惡, 咩道理? Mud奸物奸時時有, 有識之士請繼續發聾振聵, 提醒市民. 勿讓此等人型物體搶占道德高地, 霸佔輿論平台, 迷惑衆生.

  2. 其實, 中國人與中国人的語境已經默默地有所分別了………….兩者的意思已經不同了
    我建議大家講PRC的時候, 必須寫中国…………而不是中國

  3. 看來香港人終於要面對台灣人從二戰後就一直面臨的問題了
    也就是身份認同的問題
    台灣名義上雖然獨立,但文化上的侵蝕卻是早了幾十年發生
    香港人現在還能用港話讀寫文章,台灣人呢?
    年輕一輩連用台語溝通的能力都逐漸失去,不要說是寫文章了
    也許親中勢力要的就是這種結果
    他們要香港人日後不識繁體字、不會說粵語
    讓香港民眾搞不清楚自己是中國人或香港人

    照這樣下去,預計香港的反對派人士日後大概也會跟港獨勢力合流
    因為這是中國人自己逼出來的
    而親中勢力說不定也會學台灣的KMT,把反對派或港獨派全部打成「一高二低」、「沒水準」,說港話的人都被視為「沒教養」
    各位可以拭目以待

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.