警察違規執法當咗自己係公安

蘋果動新聞片段

呢次事件極為嚴重,不單侵奪新聞自由,而且由片段所見,根本係違規執法,不知所謂。

先講片中果幾位唔出示委任證嘅差人,唔出示委任證,根據《警察通例》20-16(2)

只要擬進行的工作能容許人員將委任證妥為保管,警務人員在任何時候都應 隨身攜帶委任證。便衣人員與巿民接觸時,不論是否當值,在行使警察權力時,必須表明身分及出示委任證。案發現場的便衣人員,應將委任證掛在顯眼的地方,以易於察看。

警察通例第20條

我想問片中果幾位差人,個委任證呢?

極醜惡嘅粗口旁白

你唔明白我嗡乜,睇極醜惡大叔嘅示範,記者可以即刻要求佢出pass,唔出pass叫佢等食豉椒炒魷。

而根據《警察通例》39章,呢條我講咗n次,係咁寫

在事發現場的人員,須:
(a) 以互諒互讓的態度,盡量配合傳媒工作;以及
(b) 不應妨礙傳媒的攝錄工作。

警察通例第39條

我想問,梁朝之下,警察係唔係已經中國公安化,乜都做,變番晒六十年代果啲無法無天嘅收片有牌爛仔。呢件事為咗香港仲住得人,唔可以就咁算數,七一一定要上街。



4 thoughts on “警察違規執法當咗自己係公安

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.