搵審計署審計邊條茂利批本毒書出街

依家呢本書,由於內容左到無朋友,所以肯定唔可能再用。但教育局資助俾呢班茂利嘅公帑,亦入咗鹹水海。

而國民教育服務中心,同埋浸大當代中國研究所嘅背景,根本注定呢本書玩完。

國民教育服務中心董事名單

楊耀忠 天水圍香島中學校長
成員(按姓氏筆畫排序)
王國強 金城營造集團主席
李榮安 新加坡國立教育學院教育研究院院長、前香港教育學院首席副校長
馬豪輝 香港執業律師
曾鈺成 立法會主席
黃均瑜 福建中學(小西灣)校長
鄭耀棠 香港工會聯合會會長
戴希立 仁愛堂田家炳中學校長
羅文華 中國銀行(香港)有限公司財務部總經理

董事局內至少有兩個政界人士,根本已經可以disqualifed。

浸大當代中國研究所人員表

浸大當代中國研究所浸大研究員表

個所長係薜鳳旋,阿水都知佢政治立場左成點。浸大班研究人員,周全浩、周佳榮都係好左,根本成單嘢,係土共用香港人嘅公帑左人飼左,係醜聞就差唔多。國民教育科唔單只要取消,仲要睇呢單嘢,最後會唔會係一單弊案嚟。


15 thoughts on “搵審計署審計邊條茂利批本毒書出街

  1. 而家做研究員真係易,左抄右抄大陸書就出到本咁的教材。我想知我地個政府駛左幾多錢落去呢D土共度?

  2. 星加坡國立教育學院應該考慮,是否繼續聘用李榮安,除非星加坡已經向中共靠攏。

  3. I suggest we should send several copies to Taiwanese or citizens of “The Republic of China” so they understand what “One Country, Two Systems” and it is simply a joke.

  4. 如果用事實相比…這本東西就是絕佳的公民教育題材…

    簡直係昭告天下中國係以假立國….

    如果令人對虛假的中國文化的幻想破滅的話 更加是功德無量…..笑

  5. 不明白浸大的研究人員比大陸的研究人員還要左。
    我看過在<不可以思議的年代>中随書附贈的<北京共識>,作者何帆(中國社會科學院世界經濟與政治研究所的研究人)都沒有這麼離譜。(2009)

  6. 如果我是編者,我索性將本書改造圖騰模式,肯定可以減少爭議。
    加一章談中囯式諾貝爾和平獎,凡大力提倡鎮壓手無寸鐵、欺凌殘弱的,堪獲殊榮啊!

  7. 那位死不認錯土共洗腦校長 , 又哭見又小西灣 , 當然值得遺臭萬年 永世畀人小西哭見佢啦 !

    美國係億億萬萬共產奴民嚮往0既人間災難地獄 , 吹咩 ? !

    追究應該 , 但真係唔好收回垃圾 , 有老師烽煙話冇得睇就無得恥笑 .

  8. 土共呢班蠶蟲師爺,捉蟲啦!呢本手冊,只要好好利用,可以做出一雞兩味:
    1. 反面教材,要對照中國實際國情進行深入講解。所謂 “韜光養晦”外交政策,其實是少數人賣國求榮外交的遮羞布。
    2. 以手冊作爲藍本,有針對性改寫出山寨版本。如:“政黨惡鬥,人民當災”, 改爲: “一黨專政, 遍地是災”。

    除了在香港推廣,亦要推廣到大陸,使之廣泛流傳,成爲照妖鏡。

  9. 班友D仔女有幾多晌D黑暗國家呢?
    應該係獻世書,做反面教材一流。
    出書班友,有機會要Dum心囗嘔突D黑心錢出番泥!

  10. 根據吳克儉局長嘅精神,為進一步提升國情教育水平,請各校老師將 “歷史的先聲 – 半個世紀前的莊嚴承諾”一書同呢本黨定教材對照,積極鼓勵同學踴躍辯論,尤其要重點研讀“歷史的先聲” 書中:“沒有民主,一切只是粉飾”、“中國需要真正的普選、人民文化水平低, 就不能實行民選嗎”、“睽睽眾目豈容狡辯 ,屠殺學生罪責難逃 ”、“結束一黨治國才有民主可言”幾篇。 使同學們認清中國共產黨上台之前的宣傳,自然更容易讀懂今日的國情!各位老師、同學,如果沒有讀過“歷史的先聲” ,可以到此研習,增進對國情的認知。
    http://www.cdjp.org/academy/ref/books/china/lsdxs/lsdxs00.htm

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.