撐言論自由,今晚不見不散

2012年8月31日晚上8時至11時
香港中環遮打花園

dbc或者只係一間數碼電台,但如果中聯辦可以咁樣駛橫手令電台執笠,咁香港就真係好得人驚

呢次唔係為撐大班,係為咗抗西環入侵。


4 thoughts on “撐言論自由,今晚不見不散

  1. 好現實去睇,鄭大班有無辦法及時搵到新老闆注資買股,肯長時間放手畀佢搞好DBC,而唔需要再仰黃楚標之流鼻息?

    繼續舊一棚大帝,鄭經翰開咪與否,恐怕都係死路一條!

  2. 義不容共:

    當你認為政府係用錢搞死DBC 既話, 咁我地為什麼唔問問, 乜搞電台要咁多錢既咩? 若果唔係政府既投資額去得到果個”牌”既話, 唔好話6 億燒6 年(根本係痴左線) , 600 萬都己經可以買做廠廈單位然後運營好幾年了. 咁有錢有新老闆係咪一定得? NO, WIKI WONG / 有線既免費電視一樣被政府玩殘, 若果以為有錢就得咁就錯.

    要救DBC 唯一方法, 係開放大氣電波……

  3. RE : 樓上

    電台以至其他傳媒,當然不只是向錢看一盤生意,係捍衛言論自由大事業;然而錢不是萬能,缺錢卻萬萬不能,dbc與一般民間網台,自然不可同日而語。

    大氣電波再開放,經營成本一樣少不了。

    英國《衛報》等傳媒,早就脫離大老闆開水喉;干預言論的局限,香港何年何月才做得到?

  4. 義不容共:
    呢幾日我聽新聞, 聽到係外國某一國家, 人地十六個人己經足夠搞一個華人電視台(己經唔係電台) . DBS 既聽眾仲未算多, 為乜一定要一開始就以最大規模搞? 為乜唔可以先小試然後慢慢點起個知名度, 如果你看完個發牌裏面容容, 根本就明白, 成個GAME 從來都係受控中, 一開始己經係擺明只容許大財團玩的.

    再者, 網台一樣有大規模的, 雖然我唔妥人網班人, 但人網既唔見得有DBS 咁多, 而聽眾亦唔少, 若果老蕭有幾千個去玩, 佢老早就買左高登, 絕對唔會拎高登個ALEXA RANKING 去MARK 人網既價格.

    我可以講, 民間電台用既錢係佢百份之一都無… OFTA 果時每一年沒收一次設備都係咁捱, 器材從來都唔值錢的, 幾皮野己經夠班幾十台fm 發射機玩廣播, 若果唔係政府果個投資額要求要幾多幾多, 若果大班唔撚理果個投資額同運營要燒幾多, 若果唔係因為呢個$$$ 而令佢迫住一定要倒水咁倒. 根本佢果幾千萬係有排玩.

    大班若果係想玩落去, 就完全唔好理投資額, 理得佢, 用最少成本捱到開始有盈利, 理得政府什麼投資額, 最多咪本PER 令佢唔續牌咯, 而家係做緊本末倒置既事, 搞得一個電台, 唔係要強制燒幾多錢, 重要係幾多人聽.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.