洪為民正仆街

PCCW NOW:洪為民發起下周接力絕食支持國民教育

睇完標題,已經想打爆個電腦。

洪為民好早知佢係無恥之徒,但估唔到無恥成咁,無恥到成個iProA嘅名聲俾佢一鋪清袋咁滯。喺何芝君因血糖過低入急症室果陣,你會覺得呢條友係正仆街嚟。

除咗去政總聲援,IT界人士有三件事可以做,要洪為民玩完

1. IT人,特別iProA會員,要督促洪為民即刻去絕食,去政總絕食添,走數正衰仔。

2. 九月九日投票,功能組別投票咪聽人民力量班hihi老點投白票,可以投IT界嘅,支持莫乃光,踢走洪為民老友譚偉豪。

3. iProA會員應該研究罷免洪為民,為個會清理門戶。

我自己都要做利申,我係iProA life full member(永久會員),兼政策小組前召集人。iProA其中一位創辦人梁文堅,已經因抗議洪為民嘅不知所謂言論,辭去理事,同埋退出iProA


20 thoughts on “洪為民正仆街

  1. 身為專業協會會長,這個舉動是十分不當和不智。
    以我做專業學會會長三年經驗中,首先是要政治中立及不影響學會聲譽為前提。
    這個舉動,在執委會不可能通過,身為會長不應有過激行為。
    即使不同意反對國民教育的一方,大可寫出你的理據來作討論,相信理性討論會員不會有太大反彈。
    我都有嘗試指出反國民教育的一些邏輯謬誤,但從沒有想到要用激烈的行動。
    看來他有被罷免的風險。

  2. 有大學退休教授反國教絕食後不適送院 香港電台 – 1小時26分前
    雖然我不同意反對國民教育的一方,但到這地步以不是邏輯的問題了。
    如果會長真的發起絕食支持推行國民教育,雙方都以死相諫,只有公投才可解決。
    如果會長放棄絕食,政府應基於人道立場撤回國民教育科,再作咨詢。

  3. 呢位洪先生好有中囯人的中囯特色,如果他絶食衫長褲短,一定要在金紫荊廣場替他立碑,碑曰:人民英雄巧威威!

  4. 愛黨国福佳人渣0既仔女 , 不是留學外國就係讀國際學校 — 是常識吧 ? !

    洪為民 , 張震遠 , 林鄭月娥 , 香港人含忍 , 你地含乜 ? !

  5. 重有乜鬼屍屍atv蕉點 , 維園老而不加上愛黨力過氣黃皮狗的腦殘排泄物 ?

    何必罷睇 , 個膠台七月十四搵鬼都無眼睇 !

  6. 我認為下一步不合作運動除左係叫學生一到洗腦堂走堂外,另一方法係唔交稅. 因為交稅俾港共=間接資助推行洗腦科.

    如果到左黎緊個交稅季節,港共仲唔將洗腦科收埋, 我建設香港人唔交稅或者推遲交稅日子. 雖然香港收入唔係主要依賴income tax,不過有一,兩萬人不合作, 睇下港共點拉晒成萬人.

    既然香港基本法唔可以俾香港人同立法局將英狼趕落台, 香港人只可以靠自己.

  7. 樓主,收到料話有人搬咗個民主女神像去到會場。我肯定唔係學民思潮嘅本意。但係想起樓主喺之前嘅post話遲早會爆大鑊(連網民都話盡快拎走個像以免出事),請問對此有乜意見?

  8. 今次咁多教友支持國民教育。
    依個國民教育係改經運動。
    孫中山的心理建設裏未曾叫我地要有國民認同。

    任何改經的舉動都要禁止,點解我地活到有”食糞症”住”豆腐渣” “日本侵華”,皆因 孔子 改經。
    國民教育一向有家長主義陰影,跟孫中山的國父印象格格不入。

    雖然我不會辯論,但我知蠢人一定有籍口質疑我的想法。我出聲係要證明我係反對改經,並不是反對國民教育。

  9. 如果真是要放民主女神像,我建議放埋坦克,這是忠於歷史。
    不過還是推翻囯民教育科為目標,隨時準備罷課,無道理講可言,不要中計。

  10. To jsmith8964:

    梗係投埋呢次立法會,兼罷免埋洪為民至退出iProA,點解要益條粉腸?

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.