選舉之後

除咗莫乃光光復IT功能組別,以及本土派(九西毛孟靜、新東范國威、超級區議會涂謹申)三席全上壘令我高興,呢次選舉我好唔開心。

1. 我諗我唔會贊成任何增加中國南來新移民,以及長者福利嘅政策,泛民為佢地,呢班友為咗蛇齋餅粽就可以投俾土共。呢班只係關心小恩小惠,如果香港普選由呢班小農主導都好得人驚。所以香港獨立後,1997年來港嘅中國移民應該考慮,過唔到效忠香港測試,唔該返中國。

2. 人民力量,呢班友我唔會當佢係泛民,唔係黃毓民為一己私怨(甚至呢個只係表面藉口,真正原因大家估)追打陶君行,謝偉俊會贏?唔好同我講乜嘢陶君行廿年無成績乜乜物物。人民力量唔可以當佢係民主派,呢班友係必須全面打擊,簡直香港民主一大威脅。有破壞,無建設。

3. 今次泛民喺直選咁難堪,扣除人民力量三席,泛民喺直選已經唔過半,只剩低扣除人民力量後嘅修憲否決權。之所以咁膠,一方面民主黨班大佬阻住地球轉(呢班硬膠大佬,亦係點解黃毓民可以攻擊得咁疏爽嘅原因),另一方面,陳家洛為咗自己可以做議員,度出余若薇、陳淑莊排第二嘅屎橋,浪費選票,兼部分公民黨失望飛無投或唔知去咗邊,陳家洛絕對要向泛民支持者叩頭道歉。

選舉之後,我會咁睇:

1. 如果民主黨內幾件大硬膠,楊森、張文光、李永達等等仲霸住個位唔放,我建議年青一代集體退黨,組成類似新民主同盟嘅組織算。

2. 陳家洛一定要道歉

3. 泛民必須全面本土導向,除咗長毛,佢係特別嘅。至少泛民主流,必須本土導向。

4. 人民力量當成土共處理,佢班支持者四處亂開火,我絕對唔會客氣。

5. 果啲長者,同中國移民,佢地要福利,問民建聯攞,唔好用我地啲公帑。


12 thoughts on “選舉之後

  1. 又是為了私利而令大局受捐。若博主講的是真,陳黄2人要謝罪。陳家洛還要陳淑莊幫他解話,太不像樣了。至於民主黨,算吧! 等它收檔吧!

  2. 政治唔係小學雞崇拜教主遊戲,如果香港選民真係政治潔癖上頭,蠢到無朋友,聽信不領票投白票膠論,泛民地區直選得番十八席,狼震英港共政權,真係多多狠謝都唔切。

    公民黨固然流於冒進陶國能,民主黨新東新西自量一點,拆少一張名單,禮義廉都未必順風順水得咁過癮。

    乜乜教主大言不慚「坐五望七」,結果連自封的皇上一樣跪低,輸埋畀西環「契弟」,連亡國興之流都可以全港最低票當選,乜乜真人係唔係早該跳維港摺埋收檔?

  3. Should we start to talk about how to get Hong Kong independence now? Because you raised that issue but never talk deeply about that. Why no people talk about ICCPR? Why no people talk about BN(O) this year?

    What HK people afraid is CHANGE, what if CY Leung stepped down, what with Chinese Communist Collapse? If we are not to start anything, the corruption to the new immigrants and the elderly never ends, and for the coming years of Legco there won’t be any strong to suppress this HK Commie Government, thing will just going into a downward spiral.

    It’s time to get prepare now to face the change afterwards, may be you should start a exclusive page to talk about it.

    Writing from Guildford, UK.

  4. 其實泛民的選戰是一次比一次難打。
    08年自由黨被收皮。去年區議會土共大勝。
    今次禮義廉配票成功。
    顕視出土共在選戰的進步及准確。
    只看譚耀宗在選舉論壇的投票指示,及其選舉結果,
    下次選戰又有大量強國殖民會成選民,
    以後泛民的選戰是愈加難打。

  5. 香港人係唔知死字怎樣寫,
    直到有一天港共控制立法會才醒。
    每日多150張選票。
    以泛民這種蠢人,等收皮。
    如果擴大超級區議會再取消分區直選,可以把選票集中!
    個個想做大佬,想到壞腦。
    下次民主黨必亡。

  6. 香港人(0岩)(0岩)攪完反洗腦, 民主派個勢應該好強至係, 但係都係得咁少議席, 香港前景都唔係太樂觀.

    依家幫香港方法只係等中共收皮或者香港獨立.

  7. 如果我係長者,我會自己節儉,有支筆,有紙,有電腦,有房仔就算。班長者貪得無厭,話佢地係小農,已經好俾面。
    有佢地係度,後生仔真係要捱餓,還有受盡各種精神折磨,為了過著吃喝玩樂的生活。

    香港咁多考試,遲早班年青人一個二個變晒做自私格,唔會理人感受。
    國民教育科我會反對,至於同其他科目組合,還可以傾。

  8. 囯教話我地要在PRC旗升時哭, 我們可做給他們看, 不妨學PRC好朋友PRK, 喊到顛晒, 試吓打破紀錄, 最多人在囯旗下喊紀錄……………

  9. 有愛心的人好想後生仔多點時間玩跟學習,唔係只得讀書。難道真愛全知的主會阻止小朋友碰遊戲機、電腦、紙筆墨、足球嗎?

  10. 為什麼大馬左派的DAP和極右的PAS, 政治理想南轅北轍, 都可以互相合作對抗一党專政, 香港泛民就永遠一盤散沙互相攻擊, 只能看著直選議席一步一步被建制派吞噬, 什麼都做不到?
    香港泛民, 缺少了些什麼?

  11. 睇嚟要等網主出post關於習近平最近發生乜事。唔會無啦啦十零日冇出現,唔俾人懷疑有嘢就假。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.