中國人把口唔收,以後唔駛旨意歡迎中國留學生

喺香港中文大學系統工程系金融工程專修讀嘅張文昌,喺光復上水站個facebook event page鬧香港人係狗,呢條友唔知高登同香港facebook用戶有幾把炮,政府都玩得殘,更何況佢呢啲粉皮,結果喺專業起底人士(起底起到佢重慶老家嘅手機)同高登仔夾擊下,條友要道歉兼改名想乘機潛水。只不過由於有人已經去信教務會,要求比照新加坡國立大學孫旭事件處理方式處理,加上高登班友隨時會查埋條友宿舍住邊,邊間書院,呢條友喺中大都有排煩。

張文昌被人打到變蜜蜂竇,冰封三尺非一日之寒,成件事同中國學生喺香港嘅態度,同埋侵佔香港嘅大學學位有關。

喺香港年青人得百分之十八大學入學率果陣,你班中國學生同香港人爭受政府資助學位,本來已經好多人條氣唔順。但更大鑊問題係,呢班友小則大聲喧嘩,玩小圈子,大則喺宿舍搞到亂七八糟,甚至玩抄襲,全香港大學生一早頂呢班大帝唔順好耐。所以張文昌一亂嗡,仲唔出師有名,成班香港攘夷派湧出嚟郁到條友變豬頭。而佢喺香港攘夷派大本營光復上水站event page挑機,就令佢死得超快,幾乎佢發表膠論後即刻朗思就改相,然後全民衝出嚟圍剿佢,佢連damage control都無時間做。

如果中國人劣根性不改,而香港殖民地政府唔還番啲學額同獎學金俾香港市民,日後香港人唔會歡迎中國留學生,佢地留喺度都會只會視為侵略者。

而呢鋪係沈祖堯校長一大政治考驗,因為佢篇中國心文章,好多本土派已經睇佢唔順眼,如果張文昌處理不當,馬料水班本土派係唔會同你講笑。


16 thoughts on “中國人把口唔收,以後唔駛旨意歡迎中國留學生

  1. 頗賊眉賊眼。
    頗即是很的意思,我的老師教。
    快D挺起胸膛返大陸做中囯人啦,這樣做才令人尊敬!
    講多無謂,行動最實際。

  2. 啲 “包容膠” 唔好話害咗佢啲乜, 佢唔俾面香港人在先
    所謂佢做初一時, 我哋點解唔可以做十五!!!

  3. 岩岩o係佢改左名既FB睇過佢既status. 條友一見到香港人出公開信要求中大踢佢出校, 佢即膠縮到話”希望兩地要團結”. 淆底淆到咁, 真係笑Q死人~

  4. 大陸囯民教育做得真好,對大小的概念總流露出既定思維,再想,狼振英千方百針強推國民教育,竄改公民為國民,等如強改我們的姓氏。
    再不是英不英殖的問題,歷史使然,龍獅旗無可否認是最客觀的代表著香港,也能延續一國兩制的本然應有現貌,至於紫荊區旗,硬叫香港人拱照五顆星,簡直搭錯線,非常濕狗。

    有兩張相非常有感覺,一是九七回歸前胡、陳、湯三位樞機,(陳、湯剛晉牧)同肥彭的合照,堪稱和諧典範,四人笑得含蓄溫婉,謙謙君子。

    另外是狼英低票當選,在點票後在公眾面前面谷都紅哂,硬崩崩向公眾揮手,世界上沒有一位地區首長從所謂民主的選舉勝利後一點喜悅的笑容都沒有,也難怪,鼠芬和超人之必勝,也大概如此。

  5. 中大回覆:
    中大留意到有中大生在社交網站作出一些冒犯的言論, 感到遺憾。 但知悉該中大生已對自己一時衝動的言行感到十分悔疚, 並在網站公開及電郵至校方誠心致歉。 中大對同學知錯並即時作出糾正, 感到欣慰。 希望同學日後要注意自己作為大學生的身分, 表達意見時必須慎言及本著互相尊重的原則, 亦希望大家對同學給予包容, 讓同學有反醒改過的機會
    =====
    又係包容, 完全跪低

  6. 據我所知, 中大差唔多所有有識之士, 都buy梁啟智的論調, 話要一視同仁處理歧視

    同埋, 中大的本土派一盤散沙, 沈校長的博群做埋維穩機, 結果搞都搞唔起

  7. Can someone lobby CUHK graduate to write an open letter to reprimand the decision of CUHK Administration? I would sign it as a CUHK graduate.

  8. 經二次投訴回覆:
    Dear XXXXX,
    感謝閣下的寶貴意見,本校深表謝意。

    大學十分關注學生張文昌在社交網站作出的冒犯言論,並對事件感到遺憾。大學知悉張學生對自已一時衝動的言行感到十分悔疚,並在網上公開道歉,更已電郵至校方及校長誠心致歉。張同學的輔導長已於今天和張同學會面,告誡之餘亦提供適當的輔導。張同學悔疚之餘,亦徹底反省。

    大學對張同學承認過錯並即時作出糾正,感到欣慰。相信張同學日後會謹記作為大學生身份的責任,表達意見時必會慎言,及本著互相尊重的原則。另一方面,亦希望大家對張同學給予包容,讓他有反省、改過的機會。

    隨本電郵謹付張同學致公眾的道歉信以供察閱。

    香港中文大學傳訊及公共關係處
    孫永鳳謹啟

    二零一二年十月十五日
    =============
    有冇計做大佢同處理埋個根本問題:本地人優先使用本地大學資源及將大陸生設上限

  9. 中大獻媚到深圳開分校 , 九0翕有學術自由云云 , 點解唔先收回六十萬香港公帑 , 將支那大帝張某遣送原地 ?

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.