高水文果然賣港快過打針

食 安 中 心 指 無 證 據 顯 示 問 題 食 油 涉 「 地 溝 油 」

2012-12-27 HKT 17:49
食 環 署 食 物 安 全 中 心 表 示 , 經 過 連 日 仔 細 的 調 查 及 溯 源 工 作 , 相 信 一 批 早 前 被 指 質 素 有 問 題 的 食 油 , 極 有 可 能 是 生 產 時 品 質 控 制 未 如 理 想 而 引 致 苯 並 〔 a 〕 芘 ( Benzo[a]pyrene ) 含 量 超 出 國 家 標 準 。
中 心 指 到 目 前 為 止 , 並 無 任 何 證 據 顯 示 牽 涉 所 謂 的 「 地 溝 油 」 。

乜叫品質控制未如理想,依家《蘋果日報》記者踩到上煙台發現用坑渠油喎,咁都無證據呀?

幾日前呢度至話高永文(高水文)會賣港,果然真係賣港,咁嘅石敬瑭政府下,你仲敢出去食飯,我真係無興趣食晒元素周期表上所有元素。有國企現身就龜縮,就係中國殖民政府特色,你唔想毒死嘅話,最好推翻呢個仆街政權。坑渠油、三聚氰胺奶,跟住唔知有乜會食到。


7 thoughts on “高水文果然賣港快過打針

  1. 淨係Benzo[a]pyrene level其實又真係唔夠wor
    佢地大可以話榨油期間溫度過高火農左野
    又唔知佢地有無驗其他雜質….
    最主要係含菌量同重金屬(坑渠環境特徵)
    唔係既話就算FDA都好難有結論

  2. 除咗講「港已賣」我都無咩好講…

    其實而家香港既問題唔係有無獨立的條件的問題…而係不獨立不能夠繼續存在的問題

    香港人唔係想唔想自己係冰冷又殘酷既國際舞台上存在的問題.. 而係唔行出國際舞台就會俾人歌聲魅影或者悲慘世界既問題

  3. 題外話,本地大學研究院大陸學生比例偏高其實由來已久
    萬三蚊政府助學金(不論本地與非本地生人人有份)
    對香港學生來說只算達到平均水平

    但對好多大陸學生(尤其是來自農村的)
    節衣縮食一個月隨時匯五六千返鄉下
    讀一個博士四五年,在鄉下真係夠起屋
    反觀香港學生,如果本科畢業後唔讀研究院出去工作
    四五年後隨時加薪到兩萬幾
    讀研究院仍然係萬三(另加通漲調整)

    最慘香港產業單一,倚賴金融地產,讀研究院搞高科技,出黎咪又係由低做起
    更大問題係香港學生想留係香港,大陸學生個個想去美國
    落香港讀大學(無論本科定研究院)都係捷徑
    就算城大浸會畢業,報美國大學或研究機構
    都隨時著數過北大清華(最少人地信張證書唔會係假既)

    落黎香港讀研究院既大陸學生九成畢業後會去美國做研究,
    (未正式畢業就過左去開工,仲要係落地生根,得閒返下大陸探親果種)
    剩低大多數都去歐洲日本星加坡,再唔係返大陸,留係香港少之又少

    用公帑資助大陸學生黎香港讀研究院確實不妥
    (不過如果唔係咁,我好擔心本地研究院會收生不足)
    但係作為殖民香港之法就言過其實了
    (與其話”殖民香港”,不如話”殖民美國”就差唔多)

  4. 我唔睇好一月一日的活動。

    一來整個活動沒有強勢與狼匹敵的領袖揭竿起義,推隻狼落台又沒有人勇於接手爛攤子,以香港人最怕不穩定的性格,佢地唔會撐好耐。

    二來又沒有人搞罷市罷工罷課來配合一月一日遊行,加埋尐業餘社運人士,每次和平理性非暴力,夠鐘數唱歌快樂抗爭和平有秩序散水。你話會成功趕隻狼落台嗎?

    從歷史看每次遊行都太規舉,佢地會有策略去阻塞中環商業地帶,又或者海底隨道嗎?例牌去圍政總港督府,結果政府佢地當

  5. 從歷史看每次遊行都太規舉,佢地會有策略去阻塞中環商業地帶,又或者海底隨道嗎?例牌去圍政總港督府,結果政府佢地當

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.