中國人懦弱就搵人地嚟埋單

中國人亂搶奶粉,已經搶到唔只香港人憎佢地,係荷蘭都憎到中國人入骨。荷蘭人係以開通聞名,只要邏輯上講得過去嘅事,荷蘭人都一律俾你做。中國人搞到荷蘭人都火滾,係非常之高難度。

全世界都知,因為中國有三聚氰胺奶粉,至搞到全球搜購奶粉。但點解全世界都唔同情中國人,因為中國人懦弱。

喺三聚氰胺事件發生初期,中國人周圍買奶粉,其實好多人都採取容忍態度,因為一時間中國真係無安全奶粉可食。但三聚氰胺事件至今已經好幾年,如果喺第二啲國家,一早迫政府做嘢,一係開放奶粉市場,一係改革政制,唔可能到依家都只係周圍買晒人地啲奶粉,而咁耐以嚟,只係出過趙連海一個英雄咁大把。

一個自已都唔願意改進嘅民族,要人地救佢兼幫佢埋單,有無搞錯。除咗盲目嘅民族主義分子,無人容忍呢種情況發生。

中國人唔自救,咁繼續食你地嘅三聚氰胺奶粉。特別啲高幹,你唔去改革制度,搞到政府貪腐,仲好意思買奶粉,呢班仆街真係厚顏無恥。


5 thoughts on “中國人懦弱就搵人地嚟埋單

  1. 其他事就不用說,單單毒奶粉這一件,就已經說明中國政府,就像中風病患的半身不遂。
    只是等時間,離死不遠。

  2. 黃世澤老師的文字,道出了我的心聲。
    中國大陸搶購外國奶粉初期,我便拒絕向任何居住中國大陸之人士提供奶粉(除非證實該名人士已盡力為權益抗爭)。中國大陸毒奶粉等食品安全問題根本乃是政治問題,必須由公民透過政治訴求解決。湧至外國搶購奶粉不可能解決任何問題。今日有毒奶粉,明日便有毒大米,毒水,毒空氣。

  3. 從種種非人野蠻哄搶行徑可見,「蝗蟲」一詞絕無歧視成份,而係千真萬確貼切形容。

    同蝗蟲講文明誠信公德?!算吧啦,一把火燒光最實際!

  4. 能買得起外國奶粉,甚至出國買奶粉,家庭入息低極有限,當中有幾多是共產黨員,心知肚明,分分鐘有奶粉生產商在內。共產黨員會參與民主運動,會上訪嗎?會爭取保障奶粉安全者,買不起外國奶粉;買得起外國奶粉者,不會爭取保障奶粉安全,完全錯配。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.