公關製造公關災難



13669490_10153481666711065_8468086638540854273_o

市區重建局社區發展經理郭詠琴咁大嘅官威,足以令本來俾張震遠條硬膠搞到一鑊泡嘅市區重建局公關形象更一鑊泡。仲要何韻詩都踩你一腳,你就準備玩完

「2013年1月17日,在衙前圍村,市建局借勘探古物,要在仍未獲安置的村民附近挖地洞,村民及聲援者力阻,要求市建局承諾未安置前停止挖洞,及要求市建局主席親身到村對話,皆未獲回應。

請聽聽村民的聲音及行動的紀錄,看看市建局如何說一套,做一套。」
(轉自我係香港人page)

唔知如果呢度係半山區或豪宅區,情況係咪會一樣呢?

何韻詩Facebook Fan Page嘅評論

小弟對公關無特別反感,有商業機構就要有公關,無論救火也好,方便marketing又好,乜都好。但公關人有個第一基本規條要守,就係公關人本身唔可以製造災難,否則成個團隊多得你唔少。亦都係咁,至有咁多media training需求。

郭詠琴做咗一個極唔專業而且惡劣嘅示範,呢段片已經喺YouTube周圍傳,睇嚟除咗郭詠琴自己辭職,無任何方法彌補造成嘅損害。郭詠琴既然係維持社區關係,無論如何,她都唔可以擺官威。特別依家攝錄器材係無處不在,你以為你同TVB、ATV啲做電視新聞嘅記者熟大晒咩,上咗YouTube加Facebook一樣可以膠爆。

台灣七仔因為封鎖商業周刊,喺Facebook搞出公關大災難,六個鐘後要救火道歉,我真係唔知呢鑊,郭小姐諗住點自救。但公關可以製造公關災難,呢條友仲適唔適合做呢行,大家自已諗吓。

5 thoughts on “公關製造公關災難

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.