政府擺明心有屎

NOW新聞:聯席發聲明反對政府修改公司條例

大專新聞教育工作者聯席發表聲明,反對政府修改公司條例,令公眾無法查閱公司董事及秘書的個人資料。
聯席表示,公司查冊是記者進行偵查報道的重要工具。不讓公眾查閱公司董事及秘書的個人資料,等同扼殺記者的消息來源,嚴重打擊新聞界,聯席對修訂感到擔憂和焦慮。

小弟肯定係公司條例唔俾查冊嘅最大受害者,因為小弟個blog好多時要自掏腰包查班狗官,同埋我要查冊嚟決定俾唔俾下面啲client賖數。

呢件事對做生意,以至對香港有三大影響:

1. 啲狗官連BVI都唔駛成立,就可以胡作非為,以權謀私,陳茂波果然識推政策。

2. 中國班貪官可以肆無忌憚咁洗黑錢,但以後香港隨時被國際反洗黑錢機構睇實。

3. 以後邊個夠薑賖數俾有限公司,連股東乜水都唔知。

梁振英呢班仆街,真係為咗自己,不擇手段,唔推翻佢地,穀種有得你食。


發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.