檢定特區政府管制走私客誠意嘅標準

根據「消息人士」放風,香港政府將於2月1日公布打擊走私奶粉客嘅政策。

就算政府打算使用《儲備商品條例》或者《進出口條例》都好,政策真偽都係有標準,就《儲備商品條例》論,政府會唔會修改附例之中嘅十五公斤豁免額。

在食米上,十五公斤豁免額係恰當,兩公斤米一個人都唔駛幾耐食晒,但奶粉每日出入無限次,每次出境可以帶六罐的話,由於有一簽多行政策,加上部分賣港永久居民參與走私活動,水貨問題唔會有改善。

鑒於一簽多行情況,如果政府沒有以下修改元素,實係假貨:

1. 奶粉可攜公斤 < 食米可攜公斤 2. 一如煙稅,可以帶走的量,乃每廿四小時計數。 如果政府提出豁免六罐之類嘅方案,一定係假貨。

One thought on “檢定特區政府管制走私客誠意嘅標準

  1. 單係將縱容走私水賊,實際無謂兼大害的「一簽多行」變成聖牛,不准提不准改更遑論取消,足見特衰政府如何厚顏無恥,不願根本解決問題。

    「讓行動說話」?!賤狼又多個大話偽術!

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.