英國除咗重新擁抱英聯邦,別無他選

白 宮 稱 英 國 留 在 歐 盟   可 令 雙 方 更 強 大

2013-01-24 HKT 02:10
美 國 白 宮 表 示 , 相 信 英 國 留 在 歐 洲 聯 盟 , 可 以 令 英 國 及 歐 盟 變 得 更 加 強 大 。
英 國 首 相 卡 梅 倫 較 早 前 說 , 若 果 在 下 屆 大 選 勝 出 , 將 會 舉 行 全 民 公 投 , 決 定 英 國 是 否 脫 離 歐 盟 。

德 國 和 法 國 警 告 英 國 的 舉 動 危 險 。

德 國 總 理 默 克 爾 表 示 , 德 國 和 她 個 人 希 望 , 英 國 是 歐 盟 一 個 重 要 和 積 極 的 成 員 。

她 說 , 英 國 應 在 有 關 歐 盟 前 途 的 討 論 中 , 做 好 妥 協 準 備 。

一直以嚟都有講法,英國喺歐盟出現,係美國代言人。所以當年戴高樂唔俾英國入歐共體,一腳伸英國入大西洋其中一個理由,就係唔想美國人喺度倒屎,去到1972年,戴高樂都仙遊咗,英國至成為歐共體成員。

如果David Cameron堅持同班疑歐派攬住,結果隨時係英美關係生變。如果唔係英國做美國喺歐盟嘅代表,駛鬼咁攬住英國。好多疑歐派心目中嘅投靠美國論,根本站唔住腳。

連美國都未必再同英國咁關係密切果陣,咁仲有乜好揀?重振英聯邦囉。而當重振英聯邦,遠東除咗澳紐,一定仲有一粒棋,而呢粒棋唔可能係新加坡。

所以,各位,睇住形勢發展。


6 thoughts on “英國除咗重新擁抱英聯邦,別無他選

  1. 如果政壇老手彭定康學識高登語言,會唔會笑住罵句「金馬倫傻的嗎?」

    想當年戴卓爾夫人,也許勉強有點理由和能力擺脫歐盟,今時今日形勢想跳船自保,隨時浸死得更快。

  2. 唔係bc”避免誤解”提早拆走咩?
    另外,以依家淪為聯誼會既英聯邦,
    真係有重振既可能嗎?

  3. 尤其是依家幾個主要既英聯邦國家:
    加拿大,澳洲,紐西蘭,印度同新加坡
    基本上同美國都有不同程度既同盟關係
    如果英國脱離歐盟會損害”英美特殊關係”
    果啲同屬美國盟友既英聯邦國家
    隨時都會離棄英國

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.