以華制中

英國同美國駐港使館發動「農曆新年攻勢」,農曆新年賀詞擊潰港共政策,以至中國所有對香港嘅心戰。

好多人以為,維護香港獨立需要「去中國化」或「去中華化」,事實上,操作係倒轉嚟,只要西方國家成功捍衛中華傳統文化嘅道統,中共就會潰不成軍。

中華人民共和國嘅建立,係大清帝國建立以嚟另一次亡國,因為中華人民共和國擺明係俄國傀儡,後嚟至背叛俄國。大清帝國作為入侵者,但歷任滿族皇帝努力漢化,令滿族融入漢族大融爐之中,但中國共產黨唔做呢樣嘢,所以中華人民共和國嘅道統比大清帝國更加站唔住腳。呢種狀況,比大清帝國建立後,日本帝國自稱華夏代表果陣情況更差。

當出現呢種情況,任何人努力維護中華文化都可以自稱道統所在。好多人唔用1841年建立嘅香港政府有乜資格係繼承中華道統,我可以講,中華人民共和國建立後,英國在港建立嘅政府,保留龍徽,採用粵語為法定語言,甚至後來本土化,都足以令英國君主立憲制喺大中華區站得住腳,中華人民共和國國徽半條龍都無!所以任何人只要比中華人民共和國更似中國,都已經令中華人民共和國嘅地位潰不成軍。

當英美貫徹以華制中嘅戰略方針時,中華人民共和國越嚟越會令人討厭,特別香港本來就住咗大堆大清帝國、中華民國,甚至逃避中華人民共和國迫害嘅遺民、棄民。暴政不除,中國退出香港之日係指日可待,中華化就係獨立嘅一大武器。


2 thoughts on “以華制中

  1. eventho I am not a fan on Chinese-ess (中華, 華夏, etc) . Admittedly, I am sick of China keep on pushing their values onto us.

  2. http://wp.me/p2k6oX-BD

    又一篇提到「中華文化」既舊報紙,有幾點同博主幾似

    「中國在歷史上有兩次為「外族」所征服,但結果,中國文化都能藉其根深柢固的潛能,使「外族」與中國同化為一體,共同生存而再無眕域之別。」,即「歷任滿族皇帝努力漢化,令滿族融入漢族大融爐之中」

    「但試問,現在中共那種野蠻狂妄的暴虐統治,它那裡含有「中國文化」氣息呢?」,即「中國共產黨唔做呢樣嘢」

    「毛澤東所以要攪「文化革命」,就是它已自覺中共的暴力統治非常脆弱,隨時有被「中國文化」一舉推翻的危險,為了「先發制人」,因此他要革中國文化之命,要把中國文化連根拔起。祇就這一點看,「毛澤東思想」根本與「中國文化」不相容,這怎可能把中共橫行霸道看為「中國文化」的代表呢?」

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.