劉皇發抽中股災簽

初二劉皇發代港人向車公求籤,已經係重頭政治新聞,因為車公預測嘅衰嘢,鋪鋪都準到無法解釋。

呢枝籤,某程度上都嚇死人,我照簽文解讀,可以咁解,中國經濟崩潰,香港人輸到剩番底褲,但由於無晒資本,被人昆晒,想重振家聲都做唔到。

呢枝籤好鬼恐怖,對香港人嚟講,最好嘅方法,就係少理中國,重建香港本土嘅工農業基礎,依家中國嘅一時風光,隨時係海市蜃樓。

小弟無玄學基礎,如果唔信小弟解,可以睇陳雲嘅解籤,或等一向好研究玄學嘅林忌出嚟解籤。

陳雲係咁解

籤文前段「駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬」,比喻古人出外科舉或謀事不順,全盤輸光,折返鄉下。此籤寓意香港過去好高騖遠,高官商賈熱衷於所謂中港融合,叫大陸人南下投資,叫香港人北上謀生,以為可以賺大陸的遠水。然而,遠水不能救近火,中港交流頻繁之後,香港處處屈於弱勢,致令港人頹喪無品,香港的文化道德淪喪,本土經濟空虛,香港市道與市容變得不近人情,面目可憎,最終一場歡喜一場空,香港鎩羽而歸,赤腳而返。
籤文後段「莫非不第人還井,亦似經營乏本歸」,港人與大陸交往,非但不能取悅大陸、取得半點功名(「不第」),反而遭人恩將仇報,香港的營生資糧被大陸人取走,大陸人在香港成功換血,借殼上市,港人被排擠,香港變成急功近利之地,永續經營的本錢丟失了。
以大陸人奪取香港地盤之勢而言,應還有三、五年時間,籤文寓意卻如此之急、如此之決斷,可見香港之敗亡,比想像中要來得快。至於特首梁振英,他只是執行中共侵奪香港、謀害香港的工具,he is out of the question,不提也罷。

陳雲解籤

祝君好運。


13 thoughts on “劉皇發抽中股災簽

  1. 我的推論是BOTH…美元和中國經濟一齊崩潰…呢個絕對會令香港一舖清袋…

    求簽係一個方便. 理應人人可解. 唔使太高玄學要求的..

  2. “我的推論是BOTH…美元和中國經濟一齊崩潰…呢個絕對會令香港一舖清袋…”

    I wouldn’t be surprised, looking at the irresponsible fiscal policies of US leftists particularly the line that President Barack Obama pursues.

    I never imagined before that it will take a far-left US president to kill off the last remaining significant Communist power of the world.

  3. 我在黃大仙幫香港求簽, 得廿三簽。

    第二十三靈籤:盧生夢
    求籤吉凶:中平靈籤

    算命籤詩:
    邯鄲一夢幻無邊 數載身榮是熟眠
    換卻錦衣歸故里 睡醒還記在心田

    比對車公支簽, 兩支簽都係夢, 今年真係要小心……

  4. 上YOUTUBE/GOOGLE查一查「下簽」…台灣老馬求了國運中下簽..

    但蘆洲湧蓮寺也有人為士農工商求簽. 結果是

    士農工有中下簽. 但獨獨商是下簽. 「水中提月費工夫,費盡功夫卻是無,莫信閑言併浪語,枉施心力也難圖。」

    問題是為甚麼沒有人敢為世界求簽?

  5. 當CY輸光了香港的財政和體制(其實我覺得後者己玩完了…)

    他的歷史任務就完成, 中共就可以下手鎮壓, 而他肯定是會被用來祭旗的. 所以上面的這個解也沒錯, 問題不是他怎樣, 是我們怎樣.

  6. 香港市民繼續泠漠, 繼續討厭政治, 繼續愚蠢下去吧, 那不是一個人所犯的錯咁簡單, 更不是什麼中央如此厲害, 全是香港人的共業

    由07 至今己經有幾支簽寫到明”非改不可”, 但今天依然繼續以炒賣與及用竭澤而漁的方式發展經濟….. 一如我06 年說過, 香港人這一劫, 一定要捱的!

    今天在新年的地攤市場找了一份這東西, 看完, 就明白”班數” 係幾唔同

    https://lh6.googleusercontent.com/-dNa4hG-vUBI/URn3As5Nr1I/AAAAAAAADAM/7nod7yfx-3g/s807/2013-02-12+15.37.18.jpg

    1 年前, 梁振英當選特首, 響今年, 梁振英做左六個月後, 佢寫左一份施政報告,
    31 年前, 總督尤德上任. 同樣響31 年前, 尤德上任五個月後, 佢都寫左佢上任第一份施政報告. 亦即係呢一本書.

    兩份施政報告, 都係響新官上任幾個月裏面編成, 兩個人所面對既野都好唔同.

    當時尤德所面對的問題, 更加複雜, 包括香港主權問題, 以及引致既港元匯率大幅波動, 越南船民問題, 偷渡客, 地方行政改革, 每年15% 通漲率與及全球經濟響80 年代初衰退, 大亞灣核電廠討論, 金三角豐收引致嚴重毒品問題, 教育改革,

    至於梁振英所面對, 充其量只係裏面既人口, 房屋等問題

    一個係玩緊大學級數既政治, 另一個只係小學生管治……

    曾蔭權, 董建華, 梁振英的首份施政報告, 跟這一份比較, 足以証中國人的管治水準之低.

  7. 就算幾厭惡蠻牛土豪劣紳,都不得不服劉皇叔年年求簽都好靈,唔係兒嬉講玩。

    不過人間問題亂事,始終要人自己拿出勇氣智慧解決,車公唔會顯靈殺狼剿共,香港人好自為之!

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.