港獨是怎樣煉成的

小弟喺2010年7月於新加坡聯合早報嘅文章

雖然喺管制走私奶粉問題上,我同練乙錚主張嘅方法係南轅北轍,但練老以加泰隆尼亞獨立問題,並比照香港情況嘅文章,我認為係大家必讀,再併合小弟喺2010年7月同樣寫加泰隆尼亞問題嘅文章,就知道依家喺邊。

練老嘅分析

不過,歷史傷痕太深,巴塞隆拿與馬德里之間,始終有芥蒂,遇上某些摩擦,從前受過的種種不公,很快湧現在少數民族集體意識的前台,變本加厲;這是很容易理解的。劫後的二十年裏,雙方大致相安無事,但很不幸,自2005年起,分離主義升溫。一個重要原因,是當地人認為西班牙中央政府的財策對他們不公。卡省因為經濟發達,長期以來擔起超額的國家財政責任,補貼較落後地區。這也罷了,但前幾年發生環球金融危機,卡塔隆尼亞陷得很深,向西班牙中央政府求援,後者竟乘機削減該省的財政自主權,卡省民眾覺得中央政府忘恩負義,獨立訴求一發不可收拾。明年,卡塔隆尼亞將再次舉行政體意向公投,中央政府凶多吉少。

然而,卡塔隆尼亞的最新發展是一個反例;筆者去年的看法已經太樂觀。專制時代結下的仇恨太深,分離傾向因偶然事件加劇,便是民主化了,也回天乏術。

小弟嘅分析

但禁講加泰隆尼亞語的傷痕,是相當深遠而且難以愈平,一如今天台獨的傷痕,某種程度上是蔣介石禁講閩南話惹出來一樣,

禁止方言政策之所以會廣泛造成傷痕,因為方言深入平民百姓生活中,而大家講方言時,只會因方言的親切和方便而使用,不讓民眾使用他們感到舒服的語言,結果就是硬迫所有人捲入政治漩渦之中。

兩篇文併為閱讀,大家明依家發生緊乜事。加泰隆尼亞禁講自己語言,點解搞到民主化後都阻唔到分離主義之勢,因為佛朗哥搞嘅問題,係深入到加泰隆尼亞人嘅生活裡面,差唔多人人有份,永不落空。愛爾蘭同大英帝國全面反面,都係因為愛爾蘭薯仔失收,英國本土仲要硬攞愛爾蘭薯仔,導致愛爾蘭大饑荒,至搞到愛爾蘭非走不可,你估宗教問題真係傷害咁大?往往係民生問題嘅傷害,造成全面無法收拾嘅裂痕。

依家中國喺香港搞殖民,搞到樓價天咁高,北區學位搶到亂晒籠,研究生被中國人霸晒,遊客隨地亂咁痾屎痾尿,呢啲全部係深入每個人生活嘅民生問題,當人人有份永不落空果陣,就係民主化就回天乏術。

呢個情況,亦解釋到作為大中華民族主義派系一員嘅民主黨,點解依家要同鍾庭耀戴耀庭傾佔領中環,因為無真普選嘅話,獨派就一定全面抬頭,屆時所有統派,話知你土共定左翼定泛民,全部都會被清袋永不落空,如果民主黨唔迫北京做嘢,最後係攬炒。正如練乙錚講,奶粉一役龍獅旗又勝一仗。奶粉管制兩條條例,小弟都係倡議者之一,而小弟嘅政治光譜,大家係清楚係乜。

無論如何,北京班蠢才係唔會聽練乙錚講,正如我喺2010年篇文,當時好多維吾爾人同藏人傳閱,但係有啲強國嘅五毛,又話我乜嘢港燦,我就知,理性嘅論述,中南海班友係唔會聽入耳,香港肯定全速向港獨進發。依家希望香港真係離開果陣,係1965年8月9日新加坡咁和平離去,唔好搞到1971年孟加拉獨立戰爭咁,屆時就真係兩敗俱傷。(果鋪孟加拉好多學者被巴基斯坦屠殺,印度出師有名介入,導致巴基斯坦輸到當底褲,93000巴基斯坦軍人向印度投降,係二次大戰以嚟最多人投降嘅一鑊)


15 thoughts on “港獨是怎樣煉成的

  1. 少少補充:

    1, 愛爾蘭發生薯仔大饑荒時,其實仲有能力出產可以餵飽所有人既小麥。不過英國人係地主,小麥都用來出口,完全不顧本土既死活。

    2, 另一件大钁野,係響Ulster既大批新移民。件事到依家都未完全解決。

    3, 即或如此,到二十世紀初,愛爾蘭人仍然抱有大一統情意結。到了後來英國血醒鎮壓獨派復活節起義,方能趕走最後一粒大一統膠。

  2. 「呢個情況,亦解釋到作為大中華民族主義派系一員嘅民主黨,點解依家要同鍾庭耀傾佔領中環」 我估你係想講戴耀廷而非鍾庭耀?

  3. 我講的是學術上的, 是假設, 更換政權是假設, 無人知………..
    香港的獨立和香港獨立的分別……….

  4. 上面講民族主義的朋友,民族主義的對象是單一民族的群體。中國有數十個民族,所以將中國按民族分裂成數十個國家,才符合民族主義的宗旨。

  5. 中國的民族中以漢族人口最多。但漢族只是一種政治習慣上的強行劃分,實則其中的文化分歧也相當大。我們要堅持民族主義,就要提倡原漢族的人按文化歧異自由組合成為國體。

  6. 上文只是闡述大中華民族主義膠的想法
    不代表本人立場

    民族主義就係甘娘炳,唔係點叫做膠?
    大中華膠將全部幾十個民族
    統稱為中華/華夏民族….就係膠爆的明證

  7. 根本上,在血統上就沒有所謂華人或中國人;只有漢滿蒙回藏加小數民族。即使漢人,南北,甚至南方也可細分。那麼,如果說中國人要民族統一成國,基本上喺BS。

  8. 因為你不想殺人, 所以他們就成為你不殺他就不能阻止他們的人.
    因為你不能港獨, 所以他們就讓自己的行為被阻止就叫港獨.
    因為你不能推翻中共, 所以他們就讓自己的行為和中共的統治掛鈎.

    因為你不好犯上作亂. 不能大逆不道, 所以人是刀俎, 你是魚肉.

    中國自古至今各個朝代的興替, 本來也可以看作各種腐敗的價值鏈條慢慢連上國祚的過程, 最後就是一班被迫成大逆不道的明白人出來以一個罪行去完結上一個的循環的罪行. 除咗用地獄來形容這個國家, 我們還可以算甚麼?

    一天維持著這種膺品道德的人是不可能建立有道德觀念的國家的.

  9. 一開始這些人的底線本來就是假貨, 當他們的孩子明白到的時候, 就誤以為世界上的所有底線本來也都是假貨. 當這個世界萬國開始和他們和他們的孩子們進行各種淫行的時候, 所有的底線最終也會變成假貨. 這就是文明世界的結束, 叢林世界的再開始.

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.