藝發局集體賣港事件

賈選凝:〈從《低俗喜劇》透視港產片的焦慮〉

呢篇藝評,如果喺中國嘅學報發表,香港人未必郁佢,但藝發局係攞香港人公帑,用香港人嘅錢嚟賣港就一定係要討逆。基於護港攘夷嘅原則,呢件事係一定要追究,特別邊啲人決定獎項誰屬。

藝發局藝評獎評審名單

一睇評審名單,就知點解有公然賣港藝評攞到五萬大元,

藝發局藝評組主席林沛理先生
亞洲週刊總編輯邱立本先生
快樂書房主編潘麗瓊女士

林沛理同邱立本呢兩條友係賣港賊,阿水都知,林沛理更曾經喺呢個博客公開開火過。而潘麗瓊,係梁粉一件。而賈小姐、邱立本同林沛理,都係《亞洲週刊》專欄作家或編輯人員。

蘋果日報:隔牆有耳:「爆咪姐」係資深傳媒人

狼振英噚日嗰場晒冷大會,未見其人先聞其聲,助威吶喊之聲震耳欲聾,之不過呢把震撼巨聲唔係由振英哥發出,而係由佢身邊嘅大會主持潘麗瓊由頭喪嗌到尾,呢位主持忘我到雙語廣播,左一句:「支持 CY,支持梁振英」,右一句:「齊心一意撐香港」,嗌破喉嚨,嗌爆咪高峯,就連 CY老婆都冇佢咁肉緊,唔知仲以為係佢報名選特首。

呢次集體賣港事件,姓賈嘅北京女人固然要向香港人道歉,呢三位賣港賊,都應該同姓賈條友攞獎有關,唔內除港賊,難得安寧。


6 thoughts on “藝發局集體賣港事件

  1. 佢篇文好多元呀!有齊佐耳,鐵川,魯平的文風,文如其囯。
    首二段有外交部的前提定性的風範呀!
    囯民教育,港人仆街!

  2. 藝發局經此一役,大概應盡快正名為「大支那五毛暴發局」;叫偽髮焗亦無不可,皆因頭頂寸草不生,思維光禿。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.