限奶令梁振英進退兩難

依家取唔取消限制奶粉出口禁令,令梁振英進退兩難。

中國人不是要保護中國奶業嗎?為何香港堅持限制走私奶粉,中國人卻群起而攻之,很明顯,奶粉走私背後嘅利益鏈又多又深,甚至部分土共都有份搵真銀。因此,中國政府指揮下嘅傳媒,居然反對呢項命令。

其實限奶令救咗梁振英,佢俾中國丙,但唔會引發港中永久分家。照中國人喺海外嘅無序買奶粉行為,一旦取消限奶令,香港只會流血收場。


8 thoughts on “限奶令梁振英進退兩難

  1. 個人認為限制奶粉出口禁令一定不能取消。
    我前個星期六參加了香港航運物流協會的講座,在討論環節中,他們有討論水貨問題。
    有業界人士認為在沒有犯法前提下,運水貨是物流的其中一種方法。

  2. 原來如此….
    物流業原來有這樣的心態….
    難怪最高調反對限奶令的政黨,
    就是有航運交通界同批發零售界功能組別議員的那個

    講開又講,限奶令單野,黃元山,孫柏文,獅子山學會班
    親泛民自由市場原教旨主義者點解潛晒水既?
    加埋佢地,就前後左右夾攻,限奶令一定取消….哈哈

  3. 「有業界人士認為在沒有犯法前提下,運水貨是物流的其中一種方法。」

    問題喺:水貨未必犯法,但係走私就犯法。如果有組織咁將要打關稅嘅奶粉以逃稅方式運入中國,就喺走私,已經犯法啦。所以有時我覺得香港(商)人嘅道德操守好有問題:因為大家知道佢哋喺走私,唔喺運水貨。

  4. 飛蚊導彈:

    點解潛晒水?
    因為佢地內心仍然有”大中華情花毒”,所以覺得香港應該救助中國、中國利益應該優先;
    但係高調反對限奶令,又怕得成本土香港人,負上沉重政治代價 (尤其到目前個政治情勢底下,香港人漸漸傾向本土)
    所以最好辨法,就係潛水!

  5. 有個阿伯都八、九十歲人,成鬼日同左鄰右里講隔條村的阿婆自古以來是我條女,查實阿婆幾乎四代同堂了,連阿伯是邊個都唔係好記得。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.