評論界絕不容忍抄襲行為

學術界同評論界,一直有條不可饒恕嘅死罪,呢條死罪叫抄襲。如果你個意念係嚟自他人,你要俾番credit人地,抄完唔俾credit嘅行為,喺大學係足以趕出校。

而最近評論界有位文抄公,由於抄文抄得太過火,甚至抄到我頭上,小弟不得不出手郁人。果位文抄公,就係叫無待堂,報紙用筆者盧斯達嘅大學生。

香港蘋果網站統監府嘅搜尋結果

有睇呢個博客都知,第一個用韓國統監府嚟比喻中聯辦,以至中共控制香港行為嘅做法就係小弟,小弟喺《蘋果日報》用過三次,喺博客次數好多,幾乎見到用統監府嚟形容老共嘅作為,都估到係小弟手筆,甚至小弟因此被《太陽報》專欄炮轟。而中文維基百科,都係引用番小弟嘅文章,註明來源。

大家睇睇2013年6月14日,盧斯達喺《蘋果日報》點寫

盧斯達(無待堂):7次cannot comment

二十世紀初,日本殖民韓國。武力脅迫自是當然;在內政上,有日本的「統監府」、有日本人做的「顧問」。名為顧問,實為全面奪政之先聲。香港有多少類似機關和人物,自己想。

條友叫人自己諗,一個credit都無俾番我。

小弟之前嘅文章,用咗三次統監府

黃世澤:示威目標何以轉向中聯辦(2010年1月5日)

事實上,由曹二寶提出「第二管治班子」論開始,加上中聯辦公然操控香港各級選舉的情況,令人看到中聯辦變成了類似大韓帝國被日本?併前,簽署一九○五年《乙巳保護條約》後的韓國統監府,亦即朝鮮總督府的前身,表面上大韓帝國政府仍然存在,事實上就由韓國統監府指指點點,先拿了外交權和財政權,後來連司法權也歸於韓國統監府,最後乾脆連大韓帝國這名號都不要,直接將整個朝鮮半島歸成日本一個省。是不是中聯辦也是韓國統監府的翻版?

黃世澤:中聯辦直接治港(2011年12月6日)

香港人以為中聯辦撥出大量資源和人力種票,為是扶植香港土共控制政局。但實情原來卻是連土共都一腳踢開,由中聯辦直接統治香港,亦即港人治港蕩然無存,香港真的變中國全面控制的城市。有如日本在一百多年前,並不滿足於透過韓國統監府控制已經由一堆親日傀儡掌控的大韓帝國,而是消滅大韓帝國政府,並成立由日本大將控制的朝鮮總督府實行殖民統治。

黃世澤:中聯辦與兩個太陽(2012年4月10日)

而中聯辦內部竟然一共有二十三個部門,而有部份部門,像經濟部、各地區工作部、警務聯絡部等等,儼然一個小政府。在歷史上,有類似結構的奇怪政府組織便是日本吞併韓國前搞的韓國統監府,韓國統監府也是有各地區理事廳,也有農商工務部、警務部這些部門。試問中聯辦在香港不是搞兩個太陽,甚至意圖借梁振英之手,僭奪特區政府在《基本法》下的應有權力,又是甚麼?

盧斯達,我想問要俾番credit人地乜咁難咩?你可以選擇口硬唔認,但如果你唔作道歉嘅話,我亦會循學術界嘅規則處理閣下嘅抄襲問題。


One thought on “評論界絕不容忍抄襲行為

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.